Натуральна текстура баклажанів вигідно підкреслюється завдяки додаванню вершків або сметани. З додаванням соусу овочі можна обсмажити або запекти, але ми віддамо перевагу повільно томленому рагу – зігріваючу, ситно і повного ароматів.
Баклажани тушковані в сметані з часником
Інгредієнти: баклажани - 12 кг; цибуля ріпчаста - 320 г; мелений коріандр - 1 ч. ложка; мелений кумін, пажитник, куркума - по 1/2 ч. ложки; жменю свіжого коріандру; зубчик часнику - 4 шт.; сметана - 135 мл Приготування Щоб позбавити баклажани від властивої їм легкої гіркуватості, розріжте овочі на великі шматки і приправте щедрою порцією солі. Залиште овочі на півгодини, а потім обполосніть холодною водою і приступайте до приготування.
На розігрітому маслі в сотейнику обсмажте великі півкільця цибулі, доки ті не стануть прозорими. По закінченні часу починайте всипати спеції: мелений коріандр, кумін, пажитник і куркуму. Слідом покладіть розтерті в пасту часникові зубки. Дочекайтеся, поки вся ваша кухня наповниться пікантним ароматом. Після цього в суміш спецій додайте шматочки баклажанів. Коли останні злегка підрум'яняться, на сковороду влийте склянку води і залиште страву нудитися до повного розм'якшення овочів. За пару хвилин до готовності доповніть страву сметаною і листям коріандру.
Баклажани тушковані в сметані з грибним смаком
Інгредієнти: баклажани - 440 г; печериці - 95 г; ріпчаста цибуля - 135 г; зубки часнику - 2 шт.; грибний бульйонний кубик - 1 шт.; вода - 260 мл; сметана - 235 мл; томати у власному соку - 440 г; гілочка чебрецю. Приготування Баклажани розділіть на великі кубики, приправити морською сіллю і залиште на півгодини. По закінченні часу промийте овочі, дайте їм обсохнути, а потім приступайте до обжарке. Баклажани відомі своєю здатністю швидко вбирати жир зі сковороди, а тому краще не переборщувати з маслом, інакше страва вийде занадто важким.
Підрум'янивши цибульні кільця, додайте до них шматки баклажан, часник і гриби. Дочекайтеся, коли з останніх почне виходити волога, приправте все крупною морською сіллю, залийте розведеним у воді бульйонним кубиком, а потім сметаною і томатами. Якщо томати занадто кислят, покладіть в миску небагато цукрового піску. Томіть баклажани тушковані в сметані близько півгодини, а потім негайно сервіруйте.
При бажанні, ви можете приготувати баклажани, тушковані в сметані в мультиварці, для цього інгредієнти слід насамперед обсмажити на «Випікання», а потім, після додавання рідини, перейти на «Гасіння» на 40 хвилин.
Кабачки і баклажани, тушковані в сметані
Інгредієнти: баклажани - 460 м; кабачки - 230 г; ріпчаста цибуля - 115 г; зубки часнику - 4 шт.; перець чилі - за смаком; куркума - 1 /2 ч. ложки; насіння гірчиці, паста тахін - по 2 ч. ложки; сметана - 115 мл Приготування Наріжте баклажани і кабачки брусочками, посипте шматочки сіллю і залиште хвилин на 15. По закінченні часу сполосніть овочі і обсушіть їх. Налийте в сковороду масло і спасеруйте на ньому великі кільця цибулі. Коли останній стане прозорим, покладіть овочі і дайте підрум'янитися і їм. Доповніть овочеву засмажку шматочками гострого перцю, пюрированным часником, куркумою і гірчицею, а коли останні стануть ароматними, додайте склянку води і розведіть в ній тахін зі сметаною. Овочі в густому сметанному соусі повинні провести на плиті близько 20-25 хвилин, за цей час соус помітно загусне і покриє кожен шматочок. Готову страву можна подавати гарячим, але смачніше всього воно стає на наступний день, коли овочі напитаются ароматами спецій.