Урізноманітнити свій раціон простіше простого, коли на своїй грядці або на полицях ринків і магазинів така велика кількість свіжих овочів. Пропонуємо кілька варіантів приготування баклажанів в сметані .
Поєднання простих і доступних продуктів, потрапляючи на сковороду або в казан, просто творять чудеса. Баклажани, потушенные в сметані в чистому вигляді з мінімальною кількістю доданих спецій, на смак нагадують гриби, а додавання інших овочів перетворить страву в рагу . Сметана внесе деяку родзинку і зробить страву більш банальне вишуканим.
Баклажани в сметані, як гриби
Інгредієнти: баклажани – 550 г; цибуля ріпчаста – 200 г; сметана 20% – 250 г; часник – 2-3 зубчики; сіль; мелений чорний перець; свіжа зелень; рослинне масло. Приготування Баклажани промиваємо, нарізаємо невеликими кубиками і замочуємо на тридцять-сорок хвилин у злегка підсоленій воді для позбавлення від гіркоти.
Тим часом очищаємо від лушпиння і шаткуємо кубиками ріпчасту цибулю, дрібно рубаємо часник і попередньо промиту свіжу зелень.
Сковорідку з товстим дном прогріваємо хорошенечко на середньому вогні, плеснув попередньо трохи рослинної олії і викладаємо цибулю. Коли цибульні кубики трохи підрум'яняться, закладаємо вимочені баклажани, які ми попередньо зіллємо на друшляк і промиємо водою від зайвої солі. Витримуємо страву на вогні, поки овочі подзолотятся.
Тепер додаємо сметану, мелений чорний перець, сіль і пропущений через прес часник. Перемішуємо все гарненько і припускаємо на слабкому спеці п'ять-сім хвилин. В кінці приготування кидаємо за бажанням свіжу зелень і перемішуємо.
Як бачите, набір продуктів і затрати часу мінімальні, а результат вражає. Такі тушковані бубочка дійсно за смаком нагадують гриби.
Баклажани тушковані в сметані з кабачками
Інгредієнти: баклажани – 750 г; кабачки – 550 г; цибуля зелена – за смаком; сметана 20% – 270 г; часник – 2-3 зубчики; сіль; мелений чорний перець; пряні трави; свіжа зелень; рослинне масло. Приготування Плоди баклажанів і кабачків моєму, витираємо насухо і нарізаємо рівними кубиками. При необхідності баклажани опустимо в солону воду на сорок хвилин, щоб пішла гіркота. Якщо ви не відчуваєте такого присмаку в овочі, то цей етап можна пропустити.
Відправляємо на розігріту з рослинною олією сковороду спочатку кабачки і підрум'янюємо їх дві-три хвилини на сильному вогні, а потім закладаємо баклажани і смажимо ще хвилин п'ять. Додаємо за смаком сіль, мелений чорний перець, пряні трави, дрібно нарізаний свіжий зелений лук або готовий сушений і викладаємо сметану, змішану з видавленим через прес часником. Все акуратно перемішуємо і припускаємо на помірному вогні до бажаного ступеня готовності овочів.
Готову страву подаємо до столу, присмачивши дрібно нарубаної свіжої зеленню.
Баклажани тушковані з овочами в сметані в мультиварці
Інгредієнти: баклажани – 475 г; солодкий болгарський перець – 275 г; помідори – 275 г; морква – 150 г; цибуля ріпчаста – 150 г; часник – 2 зубчики; сметана – 175 мл; рослинна олія – 25 мл; лаврове листя – 2 шт.; сіль; мелений чорний перець; прованські трави; свіжа зелень. Приготування Всі овочі миємо, просушуємо і готуємо традиційно. Баклажани нарізаємо часточками або чверть-кільцями. Перці позбавляємо від насіннєвих коробок і шаткуємо досить великими кубиками. Моркву чистимо й ріжемо
гуртками або полукружками, а цибулю півкільцями. Помідори розрізаємо на шматочки, попередньо видаливши плодоніжку.
Мультиварку налаштовуємо на режим «Випічка» або «Смаження», наливаємо в її ємність трохи рослинного масла і підрум'янюємо ріпчасту цибулю з морквою. Потім закладаємо інші овочі, крім помідорів і витримуємо в тому ж режимі ще десять хвилин, помішуючи.
Додаємо сметану, сіль, перець, листя лавра і прованські трави, видавлюємо через прес часник, додаємо помідори, перемішуємо і, переключивши пристрій на функцію «Гасіння», готуємо ще тридцять-сорок хвилин.