Бринза – відоме блюдо української, балканській та польської кухні. Вживається вона як закуска, але іноді використовується в якості начинки для пирогів чи вареників. А якщо зробити бринзу будинку, то вона вийде набагато корисніше і смачніше магазинного.
Рецепт бринзи в домашніх умовах
Інгредієнти: вода фільтрована – 50 мл; закваска ренін – 02 г; молоко – 3 л; сіль – 3 ст. ложки. Приготування Молоко кип'ятимо ковшичке, а потім охолодити до теплого стану.
Воду підігріваємо в мікрохвильовці, кидаємо закваску і перемішуємо. Далі вливаємо молоко розчин і залишаємо суміш в теплому місці приблизно на 50 хвилин. За цей час молоко перетвориться в згусток, який необхідно розрізати ножем на маленькі квадратики. Через 20 хвилин ретельно перемішуємо їх руками і викладаємо в друшляк, застелений марлею. Під друшляк встановлюємо каструлю, зверху встановлюємо вантаж і залишаємо на 2 години. Отриману сироватку зливаємо в банку, додаємо сіль і замочуємо бринзу в соляному розчині на 3 доби. Після закінчення часу домашня бринза готова!
Рецепт домашньої бринзи
Інгредієнти: домашнє молоко – 25 л; кефір – 1 ст.; сметана – 25 ст.; яйце – 8 шт.; сіль дрібна – 25 ст. ложки. Приготування Молоко спочатку кип'ятимо і кидаємо сіль. Яйця збиваємо до однорідності, додаємо сметану і гарненько перемішуємо. Як тільки молоко почне підніматися, виливаємо в нього яєчну суміш і кефір. Постійно помішуючи, доводимо до закипання і як тільки почнуть відділятися сирні великі пластівці, знімаємо каструлю з вогню. Пластівці виловлюємо шумівкою, викладаємо в друшляк і придавлюємо зверху поршнем, який наливаємо трохи води. Через 15 хвилин бринзу акуратно перевертаємо, знову ставимо під прес і залишаємо на всю ніч, щоб відокремилася вся сироватка. Готовий сир загортаємо в папір і зберігаємо в холодильнику.
Рецепт бринзи
Інгредієнти: домашнє молоко – 3 л; оцет – 50 мл; вода – 500 мл; сіль – 125 р. Приготування Молоко доводимо до кипіння, вливаємо оцет і, помішуючи, нагріваємо до тих пір, поки не почне відділятися сироватка. Після цього знімаємо каструлю з плити і залишаємо остигати. В друшляк викладаємо марлю і акуратно вливаємо отриману масу. Залишаємо на 2 години, а потім зав'язуємо марлю і кладемо під прес.
Далі готуємо розсіл для бринзи, рецепт якого зовсім простий: з'єднуємо воду з сіллю, опускаємо готову бринзу і знову відправляємо під прес на 6 годин.