Широке різноманітність паштетів, розставлених на прилавках супермаркетів, привертає смішне кількість покупців завдяки своєму складу. Крім самої печінки, в жерстяну банку можуть потрапити й інші субпродукти, а разом з ними консерванти і загусники. Все це, збите в брудно-сіру масу, не йде ні в яке порівняння з банкою домашнього печінкового паштету, про рецепти якого ми розповімо далі.
Як приготувати печінковий паштет в домашніх умовах?
Для того, щоб паштет довше зберігався і не обветривался, його не рідко заливають маслом. Але існують заливки і іншого роду, покликані урізноманітнити і доповнити смак печінкової суміші. Однією з таких є солодкувато-кислий журавлинне желе , яке надає малопривабливою паштетної маси яскравий і мальовничий вигляд.
Для паштету:
оливкова олія - 45 мл; вершкове масло - 55 г; ріпчаста цибуля - 95 г; морква - 75 г; печериці - 65 г; часниковий зубок - 1 шт.; куряча печінка - 460 м; сухе біле вино - 30 мл Для желе:
червоне вино - 230 мл; журавлина - 35 г; цукровий пісок - 25 г; щіпка меленого мускату; желатин - 1 ч. ложка; цедра 1/2 лимона. Приготування Приготування печінкового паштету в домашніх умовах краще всього почати з заливки журавлинного желе, оскільки їй потрібен час на охолодження. Для приготування желе ягоди журавлини слід залити вином і поставити на вогонь. Через 10 хвилин варіння у вино додають цукор і спеції, розчиняють желатин і знімають суміш з вогню. Через пару хвилин, коли желатин повністю розчиниться, суміш пропускають через сито і витягують з неї ягоди.
У сковороді розігріваємо суміші вершкового і оливкового масла. Пасеруємо на олії цибулю з морквою і грибами близько 5 хвилин, після чого додаємо часник і чекаємо ще 2 хвилини. Додаємо до овочів промиту курячу печінку, чекаємо, поки та схопиться, і вливаємо на сковороду вино. Смажимо печінка 13-15 хвилин, ледь охолоджуємо і збиваємо. Розклавши печінковий паштет по ємностях, заливаємо його желе і ставимо в холодильник.
Домашній печінковий паштет із свинини – рецепт
Інгредієнти: свиняча печінка - 740 г; яєчні жовтки - 8 шт.; бренді - 45 мл; щіпка мускату; вершкове масло - 330 г; жирні вершки - 470 мл Приготування Поставте духовку розігрітися до 135 градусів. У чашу блендера покладіть очищену свинячу печінку і збийте її разом з бренді, яйцями, мускатом і пучкою солі в однорідну пасту. Не зупиняючи ходу міксера, почніть вводити в пасту кубики м'якого масла, після чого протріть паштет через сито і збийте з вершками. Перелийте паштет у форму для запікання і додайте її на деко з водою так, щоб рідина покривала форму наполовину. Запікайте паштет 1 годину і 10 хвилин, а до дегустації приступайте лише після повного його охолодження.
Домашній курячий печінковий паштет – рецепт
Якщо у вас під рукою є велика птиця, її печінки може вистачити для приготування кількох порцій смачного домашнього паштету. Виходить таке собі безвідходне виробництво, в рамках якого з однієї курки можна зробити відразу кілька смачних страв.
Інгредієнти: яйце - 1 шт.; куряча печінка - 190 г; вершкове масло - 55 г; ріпчаста цибуля - 45 г; червоний винний оцет - 15 мл; свіжий чебрець - 1 ч. ложка; кайенский перець - за смаком. Приготування Швидко обсмажте курячу печінку з цибулею на половині масла, злегка охолодіть її і збийте блендером до пастоподібної консистенції. До паштету додайте чебрець, оцет, перець, щедру дрібку солі, олію, перець і зварене круто яйце. Повторно збивши паштет, перекладіть його в невелику герметичну ємність і поставте охолонути перед сервіруванням.