Якщо є необхідність зберегти овочі на зиму, можна використовувати різні способи: маринування, засолювання, стерилізацію та інші. Однак в останні роки набирає популярність такий спосіб консервації як в'ялення, і це невипадково. Оскільки овочі практично не піддаються тепловій обробці, вони зберігають максимум вітамінів. Цей спосіб зовсім не витратний: часу і зусиль потрібно мінімум коштів теж витрачається небагато. В'ялити можна різні овочі, але найчастіше таким чином зберігають солодкі перці і помідори. Розповімо, як приготувати в'ялені помідори на зиму.
Вялим просто Найпростіше готувати такі заготовки, використовуючи спеціальну техніку. Смачно виходять в'ялені помідори (рецепт досить не складний), заготовлені на зиму в сушарці.
Інгредієнти: осінні м'ясисті помідори – 2 кг; сіль морська велика – 1 ч. ложка; суміш сушених трав (за смаком) – 1 ч. ложка; олія оливкова першого віджиму – 2 ст. ложки. Приготування Щоб приготувати в'ялені помідори на зиму в домашніх умовах, миємо й перебираємо овочі. Пом'яті і пошкоджені плоди, природно, видаляємо. Витираємо помідори насухо, нарізаємо кружальцями, викладаємо на спеціальні серветки, пергаментний папір або паперові рушники. Збризкуємо томатні скибочки маслом. Сіль з'єднуємо з травами і посипаємо цією сумішшю помідори. Розкладаємо отримані заготовки на решітку сушарки і, згідно інструкції, підсушуємо овочі.
Таку закуску можна відразу використовувати в їжу, але часто виникає питання, як заготовити в'ялені помідори на зиму? Для цього достатньо приготувати заливку: змішуємо оливкове масло з сіллю, тиском часником і спеціями за смаком і бажанням. Викладаємо скибочки помідорів в скляну або емальовану ємність, заливаємо масляною сумішшю і щільно закриваємо. В'ялені помідори чудово зберігаються в холодильнику протягом усіх холодних місяців.
Вялим інакше Якщо сушарки немає, можна приготувати в'ялені помідори на зиму в мультиварці. Цей сучасний девайс також економить час і сили.
Інгредієнти: помідори черрі – 1 кг; свіжозмелену перець (суміш чорного і червоного) – 1/4 ч. ложки; сіль йодована велика – 1 ч. ложка без гірки; олія оливкова Extra Virgin – 1 ст. ложка. Приготування Оскільки плоди черрі досить дрібні, досить розрізати помідори навпіл (само собою, спочатку їх миємо і витираємо насухо). Чашу мультиварки застеляємо пергаментом, на нього викладає томати, змащуємо їх маслом (використовуємо силіконову кисть), солимо, перчимо. Другу партію кладемо в ємність для приготування їжі на пару. Залишається закрити кришку, встановити режим «Випічка» на 40 хвилин і не забути про клапан. Якщо його не відкрити, помідори не завялятся. Готові помідорні половинки укладаємо в банки і зберігати в холодному місці.
В'ялені помідори в мікрохвильовці Якщо помідорів трохи, можна приготувати в'ялені помідори в мікрохвильовці, на зиму вони теж прекрасно зберігаються в маслі.
Інгредієнти: помідори стиглі – 1 кг; сіль – 1/2 ч. ложки; олія оливкова Extra Virgin – 1 ст. ложка; перець чорний горошком – 5-6 шт.; розмарин, орегано базилік сушений – 1 ч. ложка; часник – 2 зубчики. Приготування Можна отримати смачні в'ялені помідори, використовуючи даний рецепт, і просто зберегти їх на зиму, однак італійський рецепт передбачає використання не тільки дуже якісного оливкової олії, але і особливого набору трав. Технологія проста: моєму, витираємо і нарізаємо томати на скибочки, з солі, перцю, трав, часнику і масла готуємо однорідну кашку, розтираючи всі інгредієнти в ступці. Розподіляємо цю суміш по помідорним шматочках і закладаємо їх у мікрохвильову піч. Час підсушування залежить від моделі печі, його краще обчислити по інструкції, вялятся помідори так само, як сушаться сухарики. Втім, можна просто завялить помідори, а спеції і сіль закласти в масляну заливку. У цьому випадку масла потрібно більше – близько 100 мл.