Тарталетки є незамінним варіантом для оформлення святкового столу. Їх можна наповнити самими різноманітними начинками, щоразу отримуючи нову оригінальну і дуже ефектну закуску.
Рецепт тіста для закусочних тарталеток з начинкою
Інгредієнти: борошно пшеничне – 165 г; жовток одного курячого яйця; вода очищена – 25 мл; масло вершкове – 100 г; сіль – щіпка. Приготування Приготувати тісто для тарталеток зовсім нескладно. Для цього змішуємо просіяне пшеничне борошно з сіллю, додаємо жовток, м'яке масло і трохи очищеної води, гарненько вимішуємо до однорідності і визначаємо на деякий час в холодильник.
Охолоджений борошняний ком розкачуємо до отримання тонкого шару товщиною до трьох міліметрів, накриваємо їм розташовані поруч один з одним промаслені формочки для тарталеток і придавлюємо качалкою. Притискаємо тісто до стінках формочок, насипаємо всередину сухої квасолі, горохової або рисової крупи і розміщуємо в попередньо прогрітій до двохсот десяти градусів духовці приблизно на двадцять хвилин.
По готовності висипаємо з формочок крупу, витягаємо тарталетки з форм, остуджуємо і можемо приступати до наповнення. А чим можна начинити тарталетки, ми розповімо в рецептах нижче.
Тарталетки з ікрою - рецепт
Інгредієнти: тарталетки – 8-10 шт.; червона ікра – 125 г; вершковий плавлений сир – 140 г; яйця – 4 шт.; свіжа зелень кропу – за смаком; майонез – по смаку. Приготування Спочатку приготуємо тарталетки за запропонованим вище рецептом. Поки вони випікаються і остигають, готуємо наповнення. Для цього відварюємо до повної готовності, споліскують у крижаній воді і очищаємо яйця, відокремлюємо білки і перетираємо їх на тертці. Додаємо плавлений вершковий сир, дрібно нарізану свіжу зелень кропу, майонез за смаком і перемішуємо. Наповнюємо отриманою масою тарталетки, зверху викладаємо одним шаром червону ікру, прикрашаємо гілочкою кропу і розміщуємо на блюді, прикрашеному салатними листям.
Рецепт закусочних тарталеток з грибною начинкою для святкового столу
Інгредієнти: тарталетки – 8-10 шт.; печериці – 450-500 г; пармезан – 100 г; цибуля ріпчаста – 150 г; свіжа зелень (за бажанням) – за смаком; мелений чорний перець – за смаком; сіль – за смаком; рослинне масло. Приготування Готуємо з тарталетки, скориставшись рецептом вище, і робимо грибну начинку. Для цього чистимо і дрібно шаткуємо цибулю і пасеруємо його на сковороді з рослинною олією до прозорості. Потім додаємо ретельно промиті і дрібно нарубані грибочки і припускаємо на середньому вогні під кришкою до м'якості і випаровування всієї рідини. В кінці смаження приправляємо грибну піджарку сіллю і меленим чорним перцем.
У остиглу грибну масу додаємо натертий на тертці пармезан, за бажанням дрібно нарізану свіжу зелень і перемішуємо.
Наповнюємо отриманою сумішшю готові тарталетки, притрушиваем зверху трохи натертим сиром, прикрашаємо свіжою зеленню, розміщуємо на блюді і можемо подавати до святкового столу.
Основу для тарталеток можна також приготувати з сирного тіста. Такі особливо смачні тарталетки з рибними або м'ясними наповнювачами.
Сирні тарталетки - рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне – 165 г; яйце – 1 шт.; твердий сир – 100 г; масло вершкове – 100 г; сіль – за смаком. Приготування Пропускаємо через тертку сир, змішуємо його з м'яким вершковим маслом, збитим яйцем і сіллю і гарненько перемішуємо. Потім всипаємо просіяне пшеничне борошно, спішно вимішуємо, формуємо з тіста кулю і поміщаємо в холодильник, прикривши плівкою. Потім розкачуємо охолоджене тісто до отримання пласта товщиною приблизно два-три сантиметри, вирізаємо формочками тарталетки, притискаємо їх до стінок форми, наколюємо трохи виделкою, щоб уникнути здуття, і відправляємо в прогріту до 210 градусів духовку на десять хвилин або до отримання солом'яного кольору.