Здавалося б, таке просте і банальне страву як оладки іноді доставляє господиням масу прикростей, опадаючи після смаження і маючи не той ніжний смак, якою хотілося б. Сподіваємося, що наші рецепти допоможуть розібратися в причинах невдач, а якщо ви готуєте страву вперше, стануть відмінною основою вашого дебюту.
Як приготувати оладки на кислому молоці без дріжджів?
Інгредієнти: борошно пшеничне – 480 г; кисле молоко – 510 мл; яйце – 1 шт.; цукровий пісок – 100 г; ваніль – за смаком; сіль – щіпка; рослинна олія для смаження. Приготування Яйце злегка збиваємо з цукровим піском і дрібкою солі. Додаємо ваніль, кисле молоко, перемішуємо і всипаємо просіяне пшеничне борошно. Соду гасимо півтора столовими ложками окропу і відправляємо в тісто. Розмішуємо його віночком до однорідності, доводимо до консистенції густої сметани і залишаємо в спокої на тридцять п'ять хвилин. Тісто має вийти досить густе і не розтікатися.
Відбираємо трохи дозрілого тіста столовою ложкою і викладаємо його на прогріту з рослинною олією сковороду з товстим дном. Вогонь повинен бути середнім.
Коли оладки підрум'яняться з двох сторін і приготуються, виймаємо їх на блюдо і подаємо до столу зі сметаною, медом або варенням .
Як приготувати пишні оладки на молоці і дріжджах?
Інгредієнти: борошно пшеничне – 520 г; молоко – 460 мл; яйця курячі – 2 шт.; цукровий пісок – 75-90 г; ванільний цукор – 15 г; пресовані або сухі дріжджі – відповідно 25 або 15 г; рослинна рафінована олія для тіста – 70 мл; сіль – 5 р; рослинна олія для смаження – 150 мл. Приготування Дріжджі розпускаємо в теплому молоці, додаємо цукровий пісок, сто п'ятдесят грам просіяного борошна, перемішуємо до однорідності і визначаємо в тепле спокійне місце на тридцять хвилин, прикривши чистою сухою тканиною або рушником.
Коли опара дозріє і покриється пишною пухирчастої шапкою, додаємо до неї збиті за допомогою віночка яйця, ванільний цукор, сіль, рослинне масло і всипаємо борошно, не забуваючи попередньо її
просіяти. Розмішуємо все хорошенечко. Отримаємо густу тягучу масу, яку прикриємо знову рушником і залишимо в теплі, щоб вона збільшилася в обсязі і дозріла.
По готовності тіста приступаємо до випікання оладок. Розігріваємо сковороду з товстим дном, попередньо наливши в неї рослинне масло, потроху відбираємо столовою ложкою тісто, не перемішуючи його (це важливо) і викладаємо у вируюче масло. Подрумянившиеся з двох сторін апетитні оладки виймаємо на тарілку і подаємо до столу з коханим доповненням, яким може бути свіжа сметана, варення, мед, згущене молоко або будь-який інший топпінг на вибір.