Оладки є одним з страв, які, незважаючи на свою простоту і банальність, мають свого роду магією, створює домашній затишок і піднімає настрій. Навіть маючи можливість щоранку вживати делікатеси і витончені страви, від приголомшливих рум'яних домашніх оладок навряд чи хто-небудь відмовиться.
Їх можна готувати на кефірі і воді, з додаванням дріжджів і розпушувачів. У кожної господині є свій варіант страви. Ми ж сьогодні розглянемо рецепти смачних оладок на молоці без дріжджів.
Як приготувати пишні оладки на молоці без дріжджів?
Інгредієнти: борошно пшеничне – 300-320 г; молоко – 300 мл; яйце – 2 шт.; розпушувач – 45 г; вершкове масло – 55 г; цукровий пісок – 60 г; сіль – за смаком; рослинна олія для обсмажування – 150 мл. Приготування Вливаємо молоко в глибоку миску, додаємо яйця і розмішуємо до однорідності віночком. Потім додаємо цукровий пісок, і знову перемішуємо. Просіваємо пшеничне борошно, розпушувач і сіль і всипаємо в яєчно-молочну суміш. Перемішуємо все, додаємо розтоплене вершкове масло і доводимо тісто до однорідної консистенції, схожої з густою сметаною. За потреби підсипаємо ще трохи борошна.
Тепер прогріваємо сковороду з товстим дном, вливаємо в неї трохи рослинної олії без запаху і накладаємо за допомогою столової ложки приготоване раніше тісто, формуючи оладки. Даємо їм підрум'янитися на середньому вогні з обох сторін, і виймаємо на тарілку. Окремо подаємо сметану, мед, варення або інші солодкі доповнення.
Пишні оладки на кислому молоці без дріжджів?
Інгредієнти: борошно пшеничне – 520 г; кисле молоко – 520 мл; яйце – 1 шт.; цукровий пісок – 120 г; сода – 15 г; ванілін (за бажанням) – за смаком; сіль – щіпка; рослинне масло. Приготування З кислого молока виходять чудові оладки. І деякі господині, спробувавши одного разу таке застосування, здавалося б, не потрібного продукту, наступного разу спеціально квасять свіже молоко додаванням лимонного соку або оцту, щоб повторити вдалий кулінарний досвід і приготувати смачні, пишні та рум'яні оладки.
Отже, щоб приготувати оладки за цим рецептом, збиваємо яйце з дрібкою солі і цукровим піском, додаємо ванілін, кисле молоко і розмішуємо за допомогою віночка до однорідності. Потім невеликими порціями всипаємо просіяне пшеничне борошно і соду, яку попередньо заллємо двома столовими ложками окропу. Розмішуємо масу до повного позбавлення від борошняних грудочок і отримання консистенції густої сметани. По готовності даємо тісту відпочити тридцять хвилин, і можемо приступати до випікання оладок.
Сковороду з товстим дном визначаємо на середній вогонь, наливаємо в неї трохи рослинної олії без запаху і прогріваємо його добряче. Потім столовою ложкою набираємо порцію тіста і викладаємо в масло на сковороду. Таким чином формуємо всі оладки і даємо їм підрум'янитися з кожної сторони.
По готовності перекладаємо вироби на блюдо і подаємо до столу, присмачивши їх медом або сметаною.
Оладки на молоці без яєць і дріжджів
Інгредієнти: борошно пшеничне – 340 г; молоко – 360 мл; вершкове масло – 60 г; оцет яблучний – 10 мл; цукровий пісок – 75 г; сода харчова – 15 г; ванільний екстракт – за смаком; сіль – щіпка; рослинна олія для смаження. Приготування Змішуємо в одній мисці борошно, соду і сіль, а в іншій молоко, оцет, ванільний екстракт і розтоплене вершкове масло. Тепер з'єднуємо вміст обох ємностей, вливаючи потроху рідку суміш до сухих складових. Перемішуємо все хорошенечко віночком, щоб не залишилося борошняних грудочок.
Сковороду з товстим дном прогріваємо добренько, попередньо наливши в неї трохи рослинного масла і накладаємо на неї столовою ложкою тісто, формуючи оладки. Коли вони підрум'яняться з двох сторін, виймаємо їх на тарілку і подаємо зі сметаною, ягідним варенням або медом.