При випіканні оладок успіх може бути гарантований лише при умові ідеально приготованого тесту з вдалому рецептом. Насправді таких варіантів ідеальної основи для оладок дуже багато, і готуватися вона може як з води, так і з молочних продуктів, з додаванням яєць і без них. А в якості інгредієнта, що додає пишноту, можуть бути використані як дріжджі і розпушувач, так і звичайна сода. Важливо тільки правильно дотримати пропорції і вибрати якісні продукти для тіста і результатом, безперечно, будуть чудові оладки .
Нижче ми пропонуємо кілька варіантів приготування ідеального тесту на оладки.
Тісто на оладки на молоці
Інгредієнти: борошно пшеничне 550 г; молоко – 490 мл; яйця – 2 шт.; цукровий пісок – 110 г; ваніль – за смаком; пресовані дріжджі – 25 г; рослинна олія без запаху – 70 мл; сіль – 5 р. Приготування Розчиняємо дріжджі в злегка підігрітому молоці, додаємо цукровий пісок, один стакан борошна, попередньо просіяти її, перемішуємо все хорошенечко і розміщуємо в теплому місці приблизно на двадцять-тридцять хвилин. За цей час опара повинна підійти і покритися пухирчастої шапкою.
Тепер вводимо в дозріле тісто збиті за допомогою віночка або міксера яйця, ваніль, сіль, рослинне масло і додаємо решту борошно пшеничне, не забуваючи її просіяти. Добре перемішуємо тісто і знову ставимо в тепле, захищене від протягів і зайвих шумів місце. Приблизно через сорок-шістдесят хвилин тісто підніметься і буде готове до подальшого застосування та випікання оладок. Дуже важливо не перемішувати його перед процесом, а відбирати потроху від загальної маси ложкою і відправляти на сковороду.
Тісто на оладки на кислому молоці або кефірі без яєць
Інгредієнти: борошно пшеничне; кисле молоко або кефір – 450 мл; цукровий пісок – 110 г; сода, погашена оцтом – 15 г; ваніль – за смаком; сіль – щіпка. Приготування Наливаємо в глибоку миску кефір або кисле молоко, додаємо дрібку солі, цукровий пісок, соду, погашену оцтом, і всипаємо невеликими порціями просіяне пшеничне борошно. Її має бути така кількість, щоб вийшло досить густе тісто, консистенції як густа сметана. Маса повинна повільно сповзати з ложки і не розтікатися. Тісто готове, можна приступати до випікання оладок.
Як бачите, цей рецепт дуже простий, в ньому немає яєць. Але цей факт грає страви тільки на користь. При правильно витриманої консистенції тесту (воно має бути досить густим) вироби виходять дуже пишними, м'якими і практично не осідають після перекладання на тарілку, як це часто відбувається з виробами з тіста з додаванням яєць, адже вони трохи збільшують його структуру.
Також радимо не нехтувати фактом гасіння соди, не дивлячись на присутність в рецепті кефіру або кислого молока. Практика показала, що з гашеного содою оладки все ж виходять пишніше і не мають содового присмаку.
Як зробити тісто на оладки на воді?
Інгредієнти: борошно пшеничне 550 г; вода – 510 мл; цукровий пісок – 60 г; ваніль – за смаком; сухі дріжджі – 15-20 г; сіль – 5 р. Приготування Підігріваємо в мисці водичку до п'ятдесяти градусів, кидаємо цукровий пісок, сіль, ваніль і дріжджі і
перемішуємо до повного розчинення всіх компонентів. Всипаємо попередньо просіяне пшеничне борошно, ще раз перемішуємо до розчинення борошняних грудочок і розміщуємо посуд з тестом на двадцять-тридцять хвилин в теплі, прикривши посуд чистою тканиною.
Через відведений проміжок часу перемішуємо масу гарненько і знову забуваємо про неї на сорок-п'ятдесят хвилин. Після закінчення часу вона має добре піднятися, збільшивши свій обсяг приблизно вдвічі. Якщо так і сталося, значить тісто готове до подальшої переробки і випікання оладок. На цей раз його не перемішуємо, а відразу потроху набираємо столовою ложкою і відправляємо на сковороду.