Оладки, приготовані на будь-якій основі, можна зробити пишними і апетитними, дотримуючись простих рекомендацій. Не є виключенням і вироби на сироватці. І якщо у вас є в холодильнику цей молочний продукт, то можете сміливо приступати до приготування пишних оладок, взявши на замітку наші рецепти.
Пишні оладки на сироватці з яйцем - рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне – 520-600 г; сироватка – 480 мл; яйце – 1 шт.; цукровий пісок – 95 г або по смаку; сода харчова – 10 г; оцет 9% – 15 мл; ванільний цукор – 15 г або по смаку; сіль – щіпка; рослинна рафінована олія для смаження. Приготування Спочатку перетворюємо яйце в однорідну масу за допомогою віночка або вилки, додаємо до нього щіпку солі, ванільний цукор, цукровий пісок і гарненько перемішуємо. Змішуємо яєчну масу з сироваткою, додаємо соду, погасивши її попередньо оцтом, і малими порціями всипаємо просіяне пшеничне борошно, щоразу перемішуючи і перевіряючи консистенцію. Вона повинна бути досить густий, не розтікатися і повільно сповзати з ложки. Даємо тісту настоятися протягом тридцяти хвилин і приступаємо до випікання наших оладок.
Набираємо столовою ложкою потроху густого настоявшегося тіста і викладаємо на попередньо прогріту з рафінованим рослинним маслом сковороду з товстим дном. Витримуємо оладки до рум'яності і готовності з кожної сторони, а потім виймаємо їх на блюдо і подаємо з коханим доповненням, яким може бути сметана, мед, варення , а також свіжі ягоди і фрукти.
Пряні пишні оладки на сироватці з дріжджами
Інгредієнти: борошно пшеничне – приблизно 520-600 г; сироватка – 460 мл; яйця курячі – 2 шт.; цукровий пісок – 85 м; кориця мелена – 10 г; горіх мускатний мелений – 10 г; імбир мелений – 10 г; ванільний цукор – 15 г; пресовані або сухі дріжджі – відповідно 25 або 15 г; рослинна рафінована олія в тісто – 20 мл; сіль – 5 р; рослинна олія без запаху для смаження – 75 мл. Приготування Прогріваємо сироватку до теплого стану, розчиняємо в ній цукровий пісок, сіль і дріжджі, кидаємо мелену корицю, мускатний горіх, імбир, додаємо яйця і рослинне масло і гарненько перемішуємо за допомогою віночка.
Тепер додаємо попередньо просіяне пшеничне борошно і вимішуємо до однорідності поки не розчиняться всі борошняні грудочки. Тісто має вийти густим, не стікати з ложки, а повільно спадати. Прикриваємо посуд рушником або будь чистою тканиною і визначаємо в тепле місце. Ідеальним варіантом буде остигає плита або злегка прогріта духовка.
Приблизно через двадцять хвилин, коли маса спіниться і збільшиться в об'ємі, перемішуємо і залишаємо приблизно на такий же час.
Тепер, не перемішуючи тіста, набираємо його потроху їдальні або десертною ложкою і викладаємо в сковороду з невеликою кількістю рослинної олії. Коли оладки підрум'яняться з одного боку, перевертаємо їх на іншу і даємо також обсмажитися.
По готовності виймаємо вироби на блюдо і подаємо з медом, варенням або сметаною. Окремо можна подати свіжі ягоди.
Пишні оладки на сироватці без яєць
Інгредієнти: борошно пшеничне – 520-600 г; сироватка – 490 мл; цукровий пісок – 120 г або по смаку; сода харчова – 10 г; оцет 9% – 15 мл; ванільний цукор або ванілін – за смаком; сіль – щіпка; рослинна рафінована олія для смаження. Приготування Холодну сироватку наливаємо в глибоку миску, додаємо за смаком цукровий пісок, сіль, ванільний цукор і ванілін і вводимо соду, попередньо погасивши її оцтом. Тепер малими порціями всипаємо просіяне пшеничне борошно, і кожен раз гарненько перемішуємо вінчиком. Домагаємося консистенції тесту як густа сметана і приступаємо до формування оладок. Для цього, традиційно накладаємо невелику кількість тіста на сковороду з рослинним маслом без запаху і підрум'янюємо пишні оладки з двох сторін.