Пишні оладки можна приготувати на будь-якій основі, дотримуючись правильні пропорції і певний алгоритм дій при заготівлі тесту. Але особливо ніжними і повітряними вони виходять на ряжанка.
Як приготувати пишні оладки на ряжанці - рецепт з яблуками?
Інгредієнти: яблука кисло-солодкі – 250 г; борошно пшеничне – 320 г; ряжанка – 490 мл; курячі яйця – 3 шт.; цукровий пісок – 75 г; ваніль або ванілін – за смаком; сода харчова – 10 г; оцет столовий – 15 мл; сіль – щіпка; рослинна олія для смаження – 100 мл Приготування Курячі яйця змішуємо з цукровим піском і збиваємо за допомогою віночка до однорідної консистенції і розчинення солодких кристалів. Потім вливаємо ряжанку, додаємо за смаком ваніль або ванілін, всипаємо попередньо просіяне борошно і перемішуємо до повного розчинення борошняних грудочок. Яблучка чистимо, позбавляє від серцевини з насінням, пропускаємо через крупну тертку і додаємо в приготоване тісто. Харчову соду гасимо 9% столовим оцтом, закладаємо разом з яблуками і гарненько перемішуємо.
Смажимо оладки традиційно - на прогрітій з рослинним маслом без запаху сковороді з товстим дном з обох боків до рум'яності і готовності.
До таких оладок чудово підійде сметана, мед або варення .
Як приготувати пишні дріжджові оладки на ряжанка?
Інгредієнти: борошно пшеничне – 480 г; ряжанка – 490 мл; яйця курячі – 2 шт.; цукровий пісок – 65 г або по смаку; сухі дріжджі – 25 ч. ложки; ванільний цукор – 15 г або по смаку; сіль – 5 г або по смаку; рослинна олія для смаження. Приготування Яйця розбиваємо з цукровим піском за допомогою міксера або вилки до розчинення солодких кристалів, змішуємо з підігрітої на водяній бані або в мікрохвильовій печі
ряжанкою, додаємо дрібку солі, ванільний цукор і перемішуємо. В окрему ємність просіваємо пшеничне борошно, додаємо сухі дріжджі і перемішуємо. З'єднуємо суху і рідку основу і розбиваємо до повного розчинення борошняних грудочок. Визначаємо посуд з тістом рушником прикриту, або чистою тканиною в тепле місце. Ідеальним варіантом буде прогріта трохи духовка або ємність з теплою водою.
Коли тісто збільшиться в об'ємі приблизно в два рази, не перемішуючи, приступаємо до випікання оладок.
Накладаємо за допомогою столової ложки трохи тесту на прогріту з рослинною олією сковороду і підрум'янюємо вироби з двох сторін.