Оладки є одним з тих самих страв, які створюють затишок і теплу домашню обстановку і у кожної господині напевно, є свій секрет приготування цього сімейного страви. Як правило, основна маса рецептів в обов'язковому порядку включає в себе яйця. Але при необхідності або за бажанням смачні пишні оладки можна приготувати і без них. Досить скористатися нашими рецептами, запропонованими нижче, і використовуючи простий набір продуктів, отримати бажаний результат.
Як зробити пишні оладки на кислому молоці без яєць - рецепт?
Інгредієнти: борошно пшеничне – 490-520 г; кисле молоко – 550 мл; цукровий пісок – 100 г; ванілін – за смаком; сода харчова – 10 г; оцет столовий 9% – 15 мл; сіль – щіпка; рослинна олія для смаження. Приготування Наливаємо кисле молоко в глибоку миску, додаємо цукровий пісок, додаємо дрібку солі і трохи ваніліну і перемішуємо все хорошенечко до розчинення всіх компонентів. Потім просіваємо борошно пшеничне вищого сорту і додаємо в молочну суміш. Перемішуємо все хорошенечко до повного розчинення борошняних грудочок і отримання консистенції густої сметани. Тепер соду змішати з оцтом, додаємо в тісто і ще раз перемішуємо.
Вливаємо олію у сковорідку з товстим дном, розміщуємо її на вогні, і прогріваємо добряче. За допомогою столової ложки відбираємо потроху приготованого тесту і викладаємо в сковороду, формуючи оладки. Даємо виробів підрум'янитися з двох сторін і можемо подавати, виклавши на тарілку і приправивши за бажанням сметаною, рідким медом або улюбленим варенням.
Пишні оладки на молоці і дріжджах без яєць?
Інгредієнти: борошно пшеничне – 520 г; молоко – 500 мл; сухі швидкодіючі дріжджі – 10 г; цукровий пісок – 75 г; ванільний цукор – 15 г; сіль – 5 р; рафінована рослинна олія для смаження. Приготування Прогріваємо молочко до п'ятдесяти градусів, розчиняємо в ньому цукровий пісок, ванільний цукор і, за бажанням сіль, додаємо попередньо просіяне і змішану з сухими дріжджами борошно і перемішуємо гарненько за допомогою віночка. Прикриваємо ємність з отриманим тестом зволоженою чистою тканиною і ставимо в тепле, спокійне місце примітно на одну годину. Протягом цього часу маса спіниться і збільшиться в об'ємі. Не перемішуючи її, приступаємо до випікання оладок.
Чавунну або будь-яку іншу сковороду з товстим дном розміщуємо на плиту на середній вогонь, наливаємо олію і прогріваємо його добряче. Змоченої в теплій воді столовою ложкою набираємо потроху пухирчастого, повітряного тіста і викладаємо в киплячу олію. Коли оладки зарум'яняться з двох сторін, виймаємо їх на блюдо і можемо подавати. Відмінним доповненням до столу буде сметана, рідкий мед або улюблене варення .
Оладки з яблуками на молоці без яєць і дріжджів
Інгредієнти: борошно пшеничне – 420 г; молоко – 400 мл; яблука – 650 г; цукровий пісок – 75 г; сода харчова – 10 г; оцет столовий 9% – 15 мл; сіль – 5 р; рафінована рослинна олія для смаження. Приготування Просіваємо борошно в глибоку миску, додаємо цукровий пісок, щіпку солі і перемішуємо. Яблучка миємо, чистимо шкірку, вирізаємо серцевину і пропускаємо м'якоть через крупну тертку. Змішуємо борошняну суміш з перетертої яблучною масою, вливаємо невеликими порціями молоко, безперервно помішуючи, і доводимо масу до консистенції густої сметани. Тепер змішуємо соду з оцтом, додаємо в тісто і ще раз гарненько перемішуємо.
Смажимо оладки традиційно: на прогрітій з рафінованим рослинним маслом сковороді до рум'яності з двох сторін.