Халва – широко поширене на сході ласощі, яке готується на різній основі різним технологіям, виходячи з особливостей регіону: якщо в східній Європі головною складовою халви є насіння соняшнику, то рухаючись далі на схід, можна зустріти рецепти на основі насіння кунжуту, або турецьку пахлаву, яка готується з борошна і манної крупи. Так чи інакше, в рамках цього матеріалу ми постараємося, як можна більш детально розібратися з тим, як роблять халву в різних регіонах і чим її смак відрізняється від аналогів.
Як робити халву з насіння?
Серед європейців найбільшою популярністю користується халва з насіння соняшника. Дивно просте у своєму приготуванні ласощі легко зробити в домашніх умовах буквально за 20 хвилин. Готовий продукт буде містити куди менше цукру, ніж халва з прилавків, а разом з надлишком цукру підуть і консерванти з ароматизаторами.
Інгредієнти: насіння (очищене) - 1 1/2 ст.; рослинна олія - 15 мл; цукровий пісок - 115 г; вода - 45 мл Приготування Виберіть будь-яку не надто велику форму і покрийте її дно і стінки листом пергаменту.
З допомогою блендера перетворити обсмажені очищені насіння в борошно. У сотейнику змішати цукровий пісок з водою і маслом, дочекайтеся, коли рідина закипить, а потім всипте насіння і приберіть халву з вогню. Готову суміш злегка посоліть і розподіліть по формі, утрамбовуючи всі силіконової лопаткою. Зверху покладіть другий аркуш пергаменту і спрессуйте халву руками. Коли брикет повністю охолоне, можете нарізати його і приступати до дегустації.
Як роблять турецьку халву?
Різновидів турецької халви існує декілька і в рамках цього матеріалу ми поговоримо про двох з них: перша, з цього рецепту, готується на основі звичайної борошна. За рахунок високого вмісту цукру, така халва є ласощами з ніжною текстурою і ледь вловимим молочним ароматом.
Інгредієнти: масло вершкове - 245 г; молоко - 980 мл; борошно - 245 г; цукровий пісок - 390 р. Приготування Схема приготування турецької борошняний халви нагадує схему приготування соусу бешамель з величезною кількістю цукру і відрізняються пропорціями.
Перед тим, як робити халву з борошна, покладіть в сотейник кубики масла і дочекайтеся, коли вони розтануть. Всипте до масла борошно і дайте підрум'янитися до легкого золотистого відтінку. В окремій ємності підігрійте молоко і цукровий пісок до повного розчинення кристалів. Порціями, постійно помішуючи, вливайте молоко до обсмаженої борошні, поки не отримаєте густу пасту без грудок. Коли паста охолоне, розділіть її на рівні порції і скачайте в кульки.
Як робити халву в домашніх умовах?
Другий різновидом турецької халви є ласощі, приготоване на основі манної крупи. Технологія приготування залишається колишньою, але текстура такий халви менш пастообразна, солодкість легко тримає форму і нарізається.
Інгредієнти: рослинне масло - 240 мл; манна крупа - 240 г; цукровий пісок - 475 г; вода - 960 мл; цедра одного лимона. Приготування Спершу приготуйте простий цукровий сироп, для якого достатньо розчинити кристали у воді і довести все до кипіння. Варіння сиропу займе 7-8 хвилин, стільки ж часу піде на обжарку манної крупи на сухій сковороді. Влийте киплячий сироп до манки, перемішайте і варіть основу для халви на мінімальному вогні 6-7 хвилин, поки не загусне (суміш буде сильно вирувати, обережно!). У фіналі додайте цитрусову цедру і ще раз перемішайте все. Перекладіть основу для халви у форму і залиште до повного охолодження.