Вернуться назад Распечатать

Як роблять халву?

Як роблять халву?
Халва – широко поширене на сході ласощі, яке готується на різній основі різним технологіям, виходячи з особливостей регіону: якщо в східній Європі головною складовою халви є насіння соняшнику, то рухаючись далі на схід, можна зустріти рецепти на основі насіння кунжуту, або турецьку пахлаву, яка готується з борошна і манної крупи. Так чи інакше, в рамках цього матеріалу ми постараємося, як можна більш детально розібратися з тим, як роблять халву в різних регіонах і чим її смак відрізняється від аналогів.

Як робити халву з насіння?


Серед європейців найбільшою популярністю користується халва з насіння соняшника. Дивно просте у своєму приготуванні ласощі легко зробити в домашніх умовах буквально за 20 хвилин. Готовий продукт буде містити куди менше цукру, ніж халва з прилавків, а разом з надлишком цукру підуть і консерванти з ароматизаторами.
Інгредієнти:

  • насіння (очищене) - 1 1/2 ст.;

  • рослинна олія - 15 мл;

  • цукровий пісок - 115 г;

  • вода - 45 мл


  • Приготування
    Виберіть будь-яку не надто велику форму і покрийте її дно і стінки листом пергаменту.
    З допомогою блендера перетворити обсмажені очищені насіння в борошно. У сотейнику змішати цукровий пісок з водою і маслом, дочекайтеся, коли рідина закипить, а потім всипте насіння і приберіть халву з вогню. Готову суміш злегка посоліть і розподіліть по формі, утрамбовуючи всі силіконової лопаткою. Зверху покладіть другий аркуш пергаменту і спрессуйте халву руками. Коли брикет повністю охолоне, можете нарізати його і приступати до дегустації.

    Як роблять турецьку халву?


    Різновидів турецької халви існує декілька і в рамках цього матеріалу ми поговоримо про двох з них: перша, з цього рецепту, готується на основі звичайної борошна. За рахунок високого вмісту цукру, така халва є ласощами з ніжною текстурою і ледь вловимим молочним ароматом.
    Інгредієнти:

  • масло вершкове - 245 г;

  • молоко - 980 мл;

  • борошно - 245 г;

  • цукровий пісок - 390 р.


  • Приготування
    Схема приготування турецької борошняний халви нагадує схему приготування соусу бешамель з величезною кількістю цукру і відрізняються пропорціями.
    Перед тим, як робити халву з борошна, покладіть в сотейник кубики масла і дочекайтеся, коли вони розтануть. Всипте до масла борошно і дайте підрум'янитися до легкого золотистого відтінку. В окремій ємності підігрійте молоко і цукровий пісок до повного розчинення кристалів. Порціями, постійно помішуючи, вливайте молоко до обсмаженої борошні, поки не отримаєте густу пасту без грудок. Коли паста охолоне, розділіть її на рівні порції і скачайте в кульки.

    Як робити халву в домашніх умовах?


    Другий різновидом турецької халви є ласощі, приготоване на основі манної крупи. Технологія приготування залишається колишньою, але текстура такий халви менш пастообразна, солодкість легко тримає форму і нарізається.
    Як роблять халву?

    Інгредієнти:

  • рослинне масло - 240 мл;

  • манна крупа - 240 г;

  • цукровий пісок - 475 г;

  • вода - 960 мл;

  • цедра одного лимона.


  • Приготування
    Спершу приготуйте простий цукровий сироп, для якого достатньо розчинити кристали у воді і довести все до кипіння. Варіння сиропу займе 7-8 хвилин, стільки ж часу піде на обжарку манної крупи на сухій сковороді. Влийте киплячий сироп до манки, перемішайте і варіть основу для халви на мінімальному вогні 6-7 хвилин, поки не загусне (суміш буде сильно вирувати, обережно!). У фіналі додайте цитрусову цедру і ще раз перемішайте все. Перекладіть основу для халви у форму і залиште до повного охолодження.