Як і у будь класики, у плову є десятки, і навіть сотні, різноманітних рецептів. З разу в раз слід міняти не технологію приготування, а сам склад страви: вибирати в якості м'ясної основи баранину, яловичину, свинину або птицю, додавати різноманітні овочі і змінювати склад прянощів – все це дозволить вам з разу в раз модифікувати рецепт давно знайомого страви. Всі секрети смачного плову ми постараємося розкрити далі.
Рецепт смачного плову
Почати розбір рецептів плову рекомендуємо з того, що готується на основі баранини – класичного м'яса для багатьох рецептів східних страв. Для плову краще вибрати шматок середньої жирності, зріз з плеча або ребер.
Інгредієнти: баранина - 12 кг; рис (довге зерно) - 380 г; рослинне масло - 135 мл; морква - 180 г; ріпчаста цибуля - 210 г; мелений кумін - 1 1/2 ч. ложки; головка часнику; гострий перець чилі. Приготування Перед тим, як приготувати смачний плов, баранину наріжте великими кубиками і обсмажте в декілька заходів з використанням великої кількості розігрітого рослинного масла. Перекладіть баранину на окреме блюдо, а на залишках олії та жиру спасеруйте великі шматки моркви і цибулі. Коли овочі підрум'яняться, додайте до них м'ясо і розтертий кумін, а потім залийте все водою так, щоб покрити. Залиште баранину нудитися на мінімальному вогні близько півтори години, а по закінченні часу всипте рис і долийте рівно стільки води, щоб зерна були покриті рідиною на пару сантиметрів. Коли надлишки води з поверхні вберуться, розташуєте в центрі рису головку часнику і гострий перець, виконайте близько 10 отворів по всій площі страви, а потім накрийте кришкою і залиште плов нудитися ще 25 хвилин.
Такий же смачний плов можна зварити в мультиварці, для цього після додавання рису і рідини змініть режим з «Випічки» на «Плов» і чекайте звукового сигналу.
Як смачно приготувати плов з свинини?
Зробити плов можна і з свинини, тут, як і у випадку з бараниною, краще вибирати шматок м'яса середньої жирності, щоб блюдо вийшло досить ароматним, але не надмірно важким.
Інгредієнти: рис - 360 г; головка часнику; свинина - 890 м; ріпчаста цибуля - 160 г; морква - 220 г; кумін, коріандр - по 2 ст. ложки; барбарис сушений - 1 ч. ложка; горошини чорного перцю - 5-6 шт. Приготування Підрум'яньте великі шматки свинини у великій кількості рослинного масла, після чого додайте цибульні кільця і натерту моркву. Дочекайтеся, коли овочі дійдуть до напівготовності, а потім посипте все розтертим кумином, коріандром, перцем і барбарисом. Влийте воду так, щоб покрити вміст посуду, а потім залиште всі тушкуватися на 45 хвилин. По закінченні часу всипте ретельно промитий рис, розташуєте в центрі часникову голівку і залийте все водою на 2 см вище рівня рису. Накрийте блюдо кришкою і залиште на малому вогні півгодини.
Як смачно приготувати плов з курки?
Для тих, хто хоче знизити калорійність плову, пропонуємо дієтичний рецепт страви з птицею. Ви можете використовувати як звичну курку, так і качку, індичку або перепела.
Інгредієнти: Для маринаду:
паста з часнику і імбиру - 2 ч. ложки; йогурт - 150 мл; мелений кардамон - 1/2 ч. ложки; сушена м'ята - 1 ч. ложка; гострий перець чилі - за смаком. Для плову:
курятина - 530 г; ріпчаста цибуля - 260 г; кардамон - 5 шт.; палички кориці - 2 шт.; листя лавра - 2 шт.; бутони гвоздики - 2 шт.; рис - 290 р. Приготування З'єднайте разом всі складові для маринаду і опустіть в суміш шматочки курятини. Через пару годин дістаньте м'ясо і обсмажте його до зарум'янювання у великій кількості олії. До куре додайте шматочки моркви і цибулі, потім кардамон, корицю, гвоздику і лавр. Коли суміш пустить аромат, залийте все водою, щоб покрити, і залиште нудитися півгодини. По закінченні часу всипте промитий рис, додайте води на 2 см вище рівня зерен і залиште все ще на 25 хвилин.