Вся східна кухня базується на ювелірно точному поєднанні смаків, які забезпечує велика кількість традиційних спецій. Плов можна віднести до числа тих страв, які дозволять відточити свою майстерність у поєднанні смаків досвідченим кулінарам, а новачкам дозволить навчитися азам готування. Про те, як правильно приготувати узбецький плов в домашніх умовах, ми розповімо в рецептах нижче.
Як приготувати справжній узбецький плов?
Якщо ми говоримо про дійсно автентичному рецепті, то це неодмінно рецепт плову з бараниною. М'ясо баранчика не повинно бути абсолютно пісним або містити надлишки жиру, нехай шматок буде середньої жирності, достатньої для збереження аромату м'яса.
Інгредієнти: рис (довге зерно) - 4 ст.; морква - 320 г; цибуля ріпчаста - 320 г; баранина - 12 кг; рослинне масло - 65 мл; мелений коріандр , кумин - по 3 ст. ложки; щіпка шафрану; сушений барбарис - 1/4 ст.; головка часнику. Приготування Перед тим, як приготувати узбецький плов, поставте на вогонь товстостінний казан і налийте в нього рослинне масло. Якщо у вас є баранячий жир, то візьміть його еквівалентний об'єм і покладіть в посуд. Коли жир розігріється, використовуйте його для підрум'янення кубиків баранини. Золотисті шматочки м'яса перекладіть на окрему страву, а замість нього киньте в казан шматочки цибулі і моркви. Як тільки овочі схопляться легким золотавим відтінком, поверніть в ємність м'ясо і додайте спеції. Якщо в розпорядженні немає шафрану, то його можна виключити з рецепту, а можна замінити сумішшю з щіпки меленої паприки і куркуми. Влийте літр води і залиште м'ясо нудитися на середньому жарі близько години. По закінченні часу всипте рис і додайте ще літр води. Не перемішуючи, додайте в центрі плову головку часнику, зрізану знизу. Посипте блюдо сіллю і залиште до повного вбирання вологи і готовності зерен (15-20 хвилин). По закінченні часу, залиште страву постояти ще 15 хвилин, а потім перемішайте.
Ви також можете повторити рецепт узбецького плову в мультиварці, смаження проводите в режимі «Випічка», а після додавання рису і рідини перейдіть на «Гасіння» на годину. Готовий плов повинен дійти ще 40 хвилин на «Підігріві».
Як приготувати узбецький плов в казані?
Якщо в розпорядженні є якісний казан, то успіх страви практично гарантований. Готувати страву можна як на плиті, так і на відкритому вогні, в останньому випадку плов вийде помітно ароматніше.
Інгредієнти: рослинне масло - 55 мл; ріпчаста цибуля - 210 г; часникові зубки - 4 шт.; яловичина - 14 кг; насіння куміна - 1 ст. ложка; барбарис - 1/4 ст.; морква - 310 г; рис - 515 м; зелень і зерна граната - для подачі. Приготування Приготування узбецького плову в казані не відрізняється від аналогічного процесу в жаровні, а тому спершу розігрійте масло і спасеруйте в ньому великі шматки цибулі і моркви до зарум'янювання. До овочевій базі додайте великі кубики яловичини і дочекайтеся, коли золотистою скоринкою схопляться і вони. Додайте барбарис і кумін, а також пасту з розтертих часникових зубков. Влийте 2 склянки рідини і залиште м'ясо гаситися близько 40 хвилин. По закінченні часу, всипте промиті зерна рису і залийте їх водою так, щоб рідина покривала рис на пару сантиметрів. Для більш вираженого часникового смаку можете розмістити в центрі плову головку часнику. Залиште плов до повного вбирання вологи з поверхні, потім проробіть близько 10 отворів по всій поверхні рису і дайте страві дійти до повної готовності, ввібравши рідину, що залишилася. Готовий плов повинен настоятися не менше півгодини перед сервіруванням, після чого його можна перемішати і посипати зеленню із зернами граната.