Вернуться назад Распечатать

Як приготувати узбецький плов?

Як приготувати узбецький плов?
Вся східна кухня базується на ювелірно точному поєднанні смаків, які забезпечує велика кількість традиційних спецій. Плов можна віднести до числа тих страв, які дозволять відточити свою майстерність у поєднанні смаків досвідченим кулінарам, а новачкам дозволить навчитися азам готування. Про те, як правильно приготувати узбецький плов в домашніх умовах, ми розповімо в рецептах нижче.

Як приготувати справжній узбецький плов?


Якщо ми говоримо про дійсно автентичному рецепті, то це неодмінно рецепт плову з бараниною. М'ясо баранчика не повинно бути абсолютно пісним або містити надлишки жиру, нехай шматок буде середньої жирності, достатньої для збереження аромату м'яса.
Інгредієнти:

  • рис (довге зерно) - 4 ст.;

  • морква - 320 г;

  • цибуля ріпчаста - 320 г;

  • баранина - 12 кг;

  • рослинне масло - 65 мл;

  • мелений коріандр , кумин - по 3 ст. ложки;

  • щіпка шафрану;

  • сушений барбарис - 1/4 ст.;

  • головка часнику.


  • Приготування
    Перед тим, як приготувати узбецький плов, поставте на вогонь товстостінний казан і налийте в нього рослинне масло. Якщо у вас є баранячий жир, то візьміть його еквівалентний об'єм і покладіть в посуд. Коли жир розігріється, використовуйте його для підрум'янення кубиків баранини. Золотисті шматочки м'яса перекладіть на окрему страву, а замість нього киньте в казан шматочки цибулі і моркви. Як тільки овочі схопляться легким золотавим відтінком, поверніть в ємність м'ясо і додайте спеції. Якщо в розпорядженні немає шафрану, то його можна виключити з рецепту, а можна замінити сумішшю з щіпки меленої паприки і куркуми. Влийте літр води і залиште м'ясо нудитися на середньому жарі близько години. По закінченні часу всипте рис і додайте ще літр води. Не перемішуючи, додайте в центрі плову головку часнику, зрізану знизу. Посипте блюдо сіллю і залиште до повного вбирання вологи і готовності зерен (15-20 хвилин). По закінченні часу, залиште страву постояти ще 15 хвилин, а потім перемішайте.
    Ви також можете повторити рецепт узбецького плову в мультиварці, смаження проводите в режимі «Випічка», а після додавання рису і рідини перейдіть на «Гасіння» на годину. Готовий плов повинен дійти ще 40 хвилин на «Підігріві».

    Як приготувати узбецький плов в казані?


    Якщо в розпорядженні є якісний казан, то успіх страви практично гарантований. Готувати страву можна як на плиті, так і на відкритому вогні, в останньому випадку плов вийде помітно ароматніше.
    Інгредієнти:

  • рослинне масло - 55 мл;

  • ріпчаста цибуля - 210 г;

  • часникові зубки - 4 шт.;

  • яловичина - 14 кг;

  • насіння куміна - 1 ст. ложка;

  • барбарис - 1/4 ст.;

  • морква - 310 г;

  • рис - 515 м;

  • зелень і зерна граната - для подачі.
  • Як приготувати узбецький плов?


    Приготування
    Приготування узбецького плову в казані не відрізняється від аналогічного процесу в жаровні, а тому спершу розігрійте масло і спасеруйте в ньому великі шматки цибулі і моркви до зарум'янювання. До овочевій базі додайте великі кубики яловичини і дочекайтеся, коли золотистою скоринкою схопляться і вони. Додайте барбарис і кумін, а також пасту з розтертих часникових зубков. Влийте 2 склянки рідини і залиште м'ясо гаситися близько 40 хвилин. По закінченні часу, всипте промиті зерна рису і залийте їх водою так, щоб рідина покривала рис на пару сантиметрів. Для більш вираженого часникового смаку можете розмістити в центрі плову головку часнику. Залиште плов до повного вбирання вологи з поверхні, потім проробіть близько 10 отворів по всій поверхні рису і дайте страві дійти до повної готовності, ввібравши рідину, що залишилася. Готовий плов повинен настоятися не менше півгодини перед сервіруванням, після чого його можна перемішати і посипати зеленню із зернами граната.