Плов буває на нашому столі досить часто. Це блюдо, яке прийшло до нас з сходу, припало до смаку багатьом з нас. Є безліч різних варіантів його приготування. І дуже часто вони, звичайно, далекі від справжнього східного. А адже є деякі тонкощі, саме завдяки яким ця страва виходить таким смачним і ароматним. У цій статті ми розповімо, як правильно приготувати плов в казані, адже справжній плов готують виключно в такій посуді.
Як приготувати плов в казані на вогнищі?
Інгредієнти: рис – 15 кг; баранина – 1 кг; цибуля ріпчаста – 200 г; морква – 150 г; курдючний жир – 300 г; головки часнику – 4 шт.; сіль – 2 ст. ложки; масло рослинне – 300 мл; зіра – 1 ч. ложка; родзинки – 40 г; червоний пекучий перець – 1 шт. Приготування Очищену моркву нарізаємо соломкою. Цибулю шаткуємо півкільцями. Баранину миємо, обсушуємо, натираємо сіллю. Встановлюємо над багаттям казан. Висипаємо в нього сіль і добре прожарюємо. Начищаем казан цієї сіллю. Вливаємо воду, коли вона закипить, виливаємо її. І ось коли казан знову стане абсолютно сухим, вливаємо олію і прогріваємо його протягом приблизно 7 хвилин. Кладемо в нього баранину, нарізану шматочками, і курдючний жир. Обсмажуємо хвилин 10 періодично перемішуючи. Додаємо нарізану цибулю, моркву і, помішуючи, смажимо ще 12 хвилин. після цього вливаємо близько 100 мл води і тушкуємо все ще 7 хвилин. кладемо цілі головки часнику, гострий перець і тушкуємо 5 хвилин. Промиваємо рис і висипаємо його в казан, розподіляючи рівним шаром по поверхні. Тепер додаємо промитий ізюм, зіру. Далі вливаємо воду, її рівень не повинен перевищувати рівень рису приблизно на 1 см На невеликому вогні тушкуємо до того моменту, поки не випарується вода. Після цього за допомогою ложки робимо поглиблення, вливаємо в них ще воду. Тепер казан прикриваємо кришкою і гасимо вогонь. Хвилин через 15 справжній узбецький плов буде повністю готовий.
Як приготувати плов з свинини в казані?
Інгредієнти: свинина – 450 г; морква – 2 шт.; цибуля – 1 шт.; рис – 1 склянка; окріп – 300 мл; масло рослинне – 100 мл; часник – 4 зубчики; ягоди сушеного барбарису – 8 шт.; сіль; чорний молоти перець. Приготування М'ясо ріжемо шматочками, викладаємо в казанок і на сильному вогні обсмажуємо без додавання олії, постійно помішуючи. Коли весь сік випарується, вливаємо приблизно 1 столову ложку рослинного масла і смажимо м'ясо до золотисто скоринки. Тепер вливаємо окріп так, щоб він покрив м'ясо, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і тушкуємо під кришкою близько півгодини. Очищену моркву нарізаємо брусочками або соломкою. Промиваємо рис кілька разів. При цьому важливо, який саме рис використовуємо. Якщо звичайний, то промити його потрібно 5-6 разів, а якщо пропарений, то і 2 раз буде цілком достатньо. Тільки завдяки виконанню цих рекомендацій плов вийде дійсно розсипчастим. Тепер, коли свинина протушилась, і вся вода

випарувалася, вливаємо рослинне масло, морква, цибуля і на малому вогні пасеруємо хвилин, періодично помішуючи. Солимо, перчимо до смаку і викладаємо промитий рис. Заливаємо це все 600 мл підсоленої за смаком гарячої води. Після того, як рідина закипить, зменшуємо вогонь до мінімуму і готуємо наш плов під кришкою близько півгодини. Часник чистити не треба, просто зрізаємо в ньому нижню частину і цією стороною вставляємо його прямо в плов після закінчення зазначених 30 хвилин. Так само розміщуємо і барбарис. Тушкуємо ще хвилин 10 під кришкою, потім вимикаємо вогонь і даємо плову настоятися близько 20 хвилин. І тільки тепер добре перемішуємо його і подаємо до столу. Приємного апетиту!