Якщо ви вирішили готувати саме плов, будь він хоч узбецьким, хоч індійським, запам'ятайте, що він не має нічого спільного з різотто, а тому рисові зерна не повинні злипатися між собою, страва повинна залишатися розсипчастим і повітряним. Про те, як варити плов, щоб він був розсипчастим, і при цьому не надто сухим, ми розповімо в цьому матеріалі.
Рецепт розсипчастого плову
Почнемо з не зовсім класичного, але дуже поширеного й улюбленого в наших краях рецепти плову з курятиною. Він не містить у собі так багато жиру, як автентичну страву з бараниною або яловичиною в основі, готується елементарно просто і з мінімуму інгредієнтів.
Інгредієнти: курятина (біле або червоне м'ясо) - 16 кг; рис (довге зерно) - 270 г; ріпчаста цибуля - 230 г; морква - 420 г; часник - 3 головки; зерна куміна - 2 ст. ложки; листя лавра - 2 шт. Приготування Щоб рис в плові був розсипчастим, перед початком готування його слід спершу гарненько промити, а вже потім залити холодною водою і залишити в стороні на весь час підготовки інших складових.
Наріжте курятину великими шматками, розміром трохи більше, ніж на один укус, так м'ясо з більшою ймовірністю залишиться соковитим. Влийте рослинне масло в жаровню і розжарте його. Киньте в посуд м'ясо і дайте підрум'янитися, після чого з'єднайте птицю з шматочками моркви і цибулі. Коли овочі дійдуть до напівготовності, влийте в посуд води рівно настільки, щоб покрити вміст. Киньте кумін і лавр, після чого залиште м'ясо гаситися близько півгодини. Злийте надлишки води з рису і викладіть його поверх м'ясної основи. У центрі розмістіть зрізану часникову голівку і влийте води на пару сантиметрів вище рівня рисових зерен. Ще один секрет того, як зробити плов розсипчастим, криється в тому, що страва ні в якому разі не можна перемішувати, так ви не тільки будете сприяти виділенню і розподілу крохмалю, але і позбавите плов левової частки аромату.
Як варити розсипчастий плов на сковороді?
Інгредієнти: рис (довге зерно) - 135 г; рослинне масло - 45 мл; морква - 310 г; ріпчаста цибуля - 310 г; насіння коріандру (мелені) - 2 ч. ложки; мелений кумін - 1 1/2 ч. ложки; головка часнику; паприка - 1 ч. ложка. Приготування Перед тим, як приготувати розсипчастий плов, рис промийте і залийте свіжою водою. Поки надлишки крохмалю із зерен вимиваються, обсмажте шматочки овочів на розпеченому маслі до зарум'янювання. До овочевій основі додайте спеції і сіль. Всипте промитий рис і перемішайте його з овочами перед додаванням води, щоб покрити кожне зерно жиром. Влийте півтори склянки води і додайте часникову головку в центрі страви. Залиште варитися рис до повного вбирання вологи, при необхідності підливаючи додаткову кількість води (не більше половини склянки).
Як приготувати розсипчастий плов в домашніх умовах?
Інгредієнти: рослинна олія - 60 мл; баранина - 18 кг; часникові зубки - 6 шт.; морква - 230 г; ріпчаста цибуля - 310 г; курага - 185 г; мелений кумін - 3 ч. ложки; рис - 480 м; яловичий бульйон - 520 мл; щіпка шафрану. Приготування Рис промийте і замочіть. В розпеченому маслі підрум'яньте кубики баранини. Додайте до м'яса шматочки овочів, часник, курагу і кумін з шафраном. Коли овочі знайдуть золотистий відтінок, залийте все 750 мл води і залиште гаситися на годину. По закінченні часу всипте рис і влийте бульйон з 125 мл води. Готуйте близько 10-15 хвилин, а потім залиште настоятися на аналогічний період часу.
Приготувати такий розсипчастий плов можна і в мультиварці, для цього обсмажте всі складові в режимі «Випічка», після додавання рідини перейдіть на «Гасіння», а коли викладіть рис, то включіть «Плов».