Домашня буженина може стати справжнім делікатесом, якщо відкинути старомодні рецепти і технології приготування, і вибрати якісний шматок м'яса. Ми відійдемо від одноманітності рецептів м'яса в цьому матеріалі, щоб приготувати найсоковитішу і апетитну буженину, яка буде виграшно виглядати на святковому столі і зможе додати пікантності будь приготованого вами страви.
Рецепт буженини з свинини в духовці
Як ми і говорили, буженина з свинини в домашніх умовах вийде максимально смачною, якщо вам вдасться вибрати правильний шматок м'яса. Ідеальним для буженини стане окіст з кісткою. Остання робить страву більш ароматним.
Інгредієнти: свинячий окіст - 22 кг; часникові зубки - 6 шт.; гірчиця (солодка) - 115 мл; сік і цедра одного апельсина; консервована м'якоть манго - 140 р. Приготування Пюрируйте консервовану м'якоть манго з допомогою блендера, а потім з'єднайте отримане пюре з попущених через прес часником, цитрусовим соком і цедрою, а також солодкою гірчицею. Вилийте глазур поверх м'яса і ретельно натріть його. Поставте блюдо в розігріту до 190 градусів духовку і готуйте близько півтора-двох годин, час від часу наносячи на поверхню окосту стікає на дно форми суміш глазурі і жирку. Якщо буженина карамелізується занадто швидко, то накрийте м'ясо листом фольги.
Буженина по-домашньому з свинини
Якщо м'яса на кістці не знайшлося або ви хочете випробувати рецепт з меншим шматком, то замініть цілий окіст його зрізом (філейною частиною), який легко і швидко маринується з використанням стандартного набору спецій і трав.
Інгредієнти: філейна частина стегенця - 12 кг; гілочка розмарину; часникові зубки - 3 шт.; оливкова олія - 15 мл; листя лавра - 2 шт.; мед - 15 мл; сік лимона - 15 мл Приготування В ступі розітріть в пасту часникові зубки з пучкою великої морської солі. Продовжуючи розтирати пасту товкачем, почніть поступово вливати олію, мед і лимонний сік. Змішайте всі складові разом з дрібно нарізаними листочками розмарину – маринад для буженини з свинини готовий, залишається лише шматок натерти і залишити маринуватися не менше трьох годин (краще на всю ніч). Маринований шматок скрутіть в рулет і перев'яжіть товстою ниткою, після чого оберніть м'ясо фольгою і додайте в розігрітій до 200 градусів духовці. Буженина з свинини у фользі повинна запікати приблизно 1 годину 20 хвилин. З готового м'яса буде текти абсолютно прозорий сік.
Далі шматок буженини ще гарячим слід покласти під прес і залишити в такому вигляді на всю ніч. З ранку зніміть вантаж, зріжте нитка, а саме м'ясо наріжте тонкими скибочками.
Як приготувати буженину зі свинини з пивом?
Глазур, приготовлена відразу з декількох складових, наділить м'ясо приголомшливим багатогранним смаком. Склад нашої глазурі включає пиво, ананасовий сік і звичайну солодку газовану воду. Ця проста суміш швидко карамелізується, покриваючи м'ясо лакової скоринкою.
Інгредієнти: свинина (окіст на кості) - 22 кг; ананасовий сік - 460 мл; солодка газована вода - 310 мл; темне пиво - 240 мл; тростинний цукор - 155 г; гвоздика - 20 бутонів. Приготування У жаровні з'єднайте всі складові разом і додайте 6-7 бутонів гвоздики. Довівши маринад до кипіння, покладіть в нього м'ясо і варіть близько години. По закінченні часу, перекладіть окіст на деко, нашпигуйте залишилися бутонами гвоздики і залиште запікати при 160 градусах 2 години, періодично змащуючи м'ясо глазур'ю. Перед нарізкою окіст повинен охолодитися не менше 15 хвилин.