Лосось є воістину королівської рибкою, завдяки її ніжному соковитому смаку, малому вмісту кісток і, звичайно ж, безсумнівну користь. Крім того приготувати таку рибу дуже просто, з цим впорається навіть починаюча господиня.
Можна просто посмажити лосось на сковороді або запекти в духовці, але для отримання більш оригінального смаку і зовнішнього вигляду страви пропонуємо приготувати його у вершковому соусі або подати такий соус окремо. Як правильно це зробити, ви дізнаєтеся з рецептів нижче.
Як приготувати лосося у вершковому соусі в духовці – рецепт?
Інгредієнти: філе лосося – 820 г; вершки жирністю 10% – 320 мл; діжонська гірчиця – 20 р; мелений чорний перець – 5 р; свіжа зелень кропу – 10 г; свіжа зелень естрагону – 10 г; свіжий зелений базилік – 10 г; свіжа зелень петрушки – 10 г; лимон – 05 шт.; сіль – 10 г або по смаку. Приготування Філе лосося розрізаємо на скибочки шириною приблизно п'ять сантиметрів, і укладаємо в досить глибоку форму відповідного розміру. Приправляємо рибку сіллю, меленим чорним перцем і злегка поливаємо лимонним соком.
До вершків додаємо жовтки, дрібно посічену свіжу зелень петрушки, кропу, естрагону і базиліка, закладаємо також діжонську гірчицю і цедру лимона. Гарненько перемішуємо соус і заливаємо їм лосось у формі.
Визначаємо блюдо в заздалегідь прогрітий до 210 градусів духовку на двадцять хвилин.
Лосось, запечений в духовці у вершковому соусі готовий. Подати його краще з відварною картоплею, рисом або овочами. Приємного апетиту!
Рецепт приготування лосося у вершковому соусі з помідорами
Інгредієнти: стейки лосося – 3-4 шт.; вершки жирністю 30% – 175 мл; оливкова олія – 35 мл; мелений чорний перець – 5 г або по смаку; свіжа зелень кропу – 25 г; помідори черрі – 4-5 шт.; лимон – 05 шт.; сіль – 5 г або по смаку. Приготування Шматки лосося приправляємо сіллю і залишаємо при кімнатній температурі приблизно на п'ятнадцять хвилин. Потім в сковороді прогріваємо оливкову олію і обсмажуємо на ньому рибку з двох боків до рум'янцю і готовності.
В ковшике або невеликій каструльці прогріваємо до кипіння вершки, присмачую їх сіллю, меленим чорним перцем і витримуємо на вогні, помішуючи, до загустіння. Потім кидаємо до вершкової маси дрібненько нарізаний кріп і розрізані на половинки помідори черрі. Все акуратно перемішуємо і знімаємо з вогню.
На тарілку викладаємо готові стейки, поливаємо їх приготованим вершковим соусом з помідорами і подаємо до столу.
Лосось, запечений в духовці, у вершковому соусі з білим вином
Інгредієнти: лосось (філе) – 700 г; масло вершкове – 35 г; вершки жирністю 30% – 220 мл; біле сухе вино – 100 мл; борошно пшеничне – 30 г; мелений чорний перець – за смаком; пір'я зеленої цибулі – за смаком; морська сіль – за смаком; сіль – 5 г або по смаку. Приготування Філе лосося розрізаємо на шматочки потрібного розміру, розміщуємо одним шаром в промасленим формі або на деко шкіркою вниз, приправляємо морською сіллю і визначаємо у попередньо прогріту до 225 градусів
духовку на п'ятнадцять-двадцять хвилин, залежно від розміру рибних шматків.
Тим часом розтоплюємо в ковшике, сковороді або невеликому сотейнику вершкове масло і витримуємо на несильному вогні, поки воно стане коричневим кольором, але стежимо за тим, щоб не пригоріло. Далі всипаємо борошно пшеничне, перемішуємо, вливаємо вершки і біле вино, продовжуючи інтенсивно заважати. Підігріваємо соус до загусання, потім знімаємо його з вогню і приправляємо сіллю і меленим чорним перцем.
По готовності дістаємо лосось з духовки, викладаємо на блюдо, приправляємо вершковим соусом і притрушиваем дрібно нарубаними пір'ям зеленого лука.