Вернуться назад Распечатать

Як зробити бринзу в домашніх умовах?

Як зробити бринзу в домашніх умовах?
Якщо ви захоплюєтеся домашнім сироварінням, то поповнити список простих домашніх рецептів може бринза – солоний сир, широко поширений в Східній Європі. Домашня бринза відрізняється значно меншою солоністю, ніж покупної аналог, а тому ідеально підходить для вживання в якості самостійної закуски або для додавання у салати .

Як зробити бринзу з коров'ячого молока?


Самим доступним варіантом є приготування бринзи з коров'ячого молока. В якості основи найкраще брати незбиране, жирне молоко, бажано домашнє, тоді і сиру вийде більше, а сам він вийде смачніше і жирніше.
Інгредієнти:

  • молоко коров'яче - 21 л;

  • сметана - 485 г;

  • яйця - 5 шт.;

  • сіль - 2 ст. ложки.


  • Приготування
    Перелийте молоко в глибоку емальовану ємність і поставте на невеликий вогонь. Поки молоко підігрівається, збийте яйця і сметану разом, а потім підсолити суміш 2 або більше столовими ложками солі (орієнтуйтеся по смаку). Перелийте яєчно-сметанную суміш до молока і доведіть до кипіння. Коли рідина закипить, зменшіть жар під каструлею до мінімального і варіть сир, перемішуючи дерев'яною ложкою, не більше 5 хвилин. За цей час молоко згорнеться великими пластівцями, відділяючись від сироватки. Злийте сир з сироваткою на застелений марлею друшляк і відіжміть. Залишився на марлі молочний згусток накрийте її кінцями і поставте все під прес на добу. По закінченні часу сир можна витягувати і пробувати. Як правило, невелика головка бринзи «йде» ще під час дегустації, але якщо у вас залишиться шматочок для збереження, то покладіть його в розсіл. Якщо ви не знаєте, як зробити розсіл для бринзи, то тут все елементарно: візьміть решту молочну сироватку і змішайте з сіллю, всипаючи 20 г солі на кожні 100 мл рідини.

    Як зробити бринзу з козячого молока?


    Інгредієнти:

  • козяче молоко - 38 л;

  • оцет - 55 мл;
  • Як зробити бринзу в домашніх умовах?

  • сіль - 1-2 ч. ложки.


  • Приготування
    Перед тим, як зробити бринзу в домашніх умовах, підігрійте молоко, не доводячи його до кипіння. Далі влийте до молока оцет і дочекайтеся згортання молочного білка. Коли останній спливе на поверхню сироватки великими пластівцями, перелийте масу на покрите марлею сито і гарненько посоліть все. Відіжміть сир руками, а потім поставте його під вантаж на добу. По закінченні часу можна приступати до дегустації, а можна відразу ж покласти сир в розсіл і зберігати так до потреби.