Японська кухня – одна із самих здорових у світі. Перше місце за популярності займають суші і роли. Однак, багато хто не знають, чим вони відрізняються і плутають ці страви, вважаючи, що вони майже одне і те ж. Однак це зовсім не так. Є різниця і в інгредієнтах, і в процесі приготування. Зупинимося детальніше на відмінностях.
Інгредієнти Почнемо з того, що і суші і роли обов'язково готують з рису. Причому рис підійде зовсім не будь-якої, а тільки особливий – у ньому має бути більша кількість клейковини, інакше наші суші і роли не будуть тримати форму. Обов'язковим інгредієнтом для виготовлення ролів є пластини норі – сушених спресованих водоростей або рисовий папір. Саме в них загортають рулети з рисом, морепродуктами і овочами. А ось для багатьох видів суші цей компонент не потрібен. З морепродуктами готуються і суші і роли – різниця в тому, що в роли іноді використовуються ще і овочі, свіжі або мариновані.
Процес приготування Далі звернемо увагу на те, в чому різниця між суші та ролами з точки зору виготовлення цих страв. Суші зазвичай ліпляться руками, риба нарізають пластинками – тонкими, плоскими скибочками. Роли – це рулети, згорнути їх не занадто просто, якщо немає певної вправності, тому використовується спеціальна рогожа. Піднімаючи її край, отримуємо можливості акуратно згорнути рулет, не розсипавши його вміст. Овочі і риба в начинку ролів нарізається соломкою.
Зовнішній вид Якщо вам до цих пір не стало зрозуміло, яка різниця між суші та ролами, просто розгляньте уважно блюдо. Суші – це невеликий щільно зліплений довгастий грудочку рису, на якому лежить шматок свіжої або маринованої риби.
Роли бувають двох видів: звичайні і «вивернуті». У звичайних ролах всередині начинка: риба або морепродукти (креветки, кальмари, восьминоги, молюски), овочі. Вони як би обгорнуті шаром рису, а рис у свою чергу загорнутий в темно-зелений лист норі або білу рисовий папір. У «вивернутих» ролах всередині начинка, загорнута в норі, все це обгорнуте шаром рису, а зверху рол присипаний ікрою або насінням, наприклад, кмином або кунжутом.
Спосіб подачі Тут відмінності мінімальні. І суші і роли сервірують з однаковими добавками: соєвим соусом, васабі, маринованим імбиром і овочами, рисовим оцтом. Однак суші бувають тільки холодними, в той час, як роли можна подати і гарячими.
Суші і роли з тунцем З одного набору інгредієнтів, тим не менш, можна приготувати з суші і роли. Один з варіантів допомагає зрозуміти, чим відрізняються суші від ролів.
Інгредієнти: рис для суші – 1 склянка; пір'я зеленої цибулі – 5-6 шт.; тунець свіжий без шкіри і кісточок (філе) – 130-150 г; оцет рисовий – 1 ст. ложка; норі – 2 великих аркуша + 1 маленький аркуш; соєвий соус – 2 ст. ложки; бальзамічний оцет на травах – 1 ст. ложка; кунжутне масло – 1 ст. ложка. Приготування Для початку займемося рибою: половину шматочка філе нарізаємо навскіс тонкими пластинками – обов'язково поперек волокон, другу половину ріжемо невеликими тонкими смужками або кубиками. Складаємо в мисочку, наливаємо олію, бальзамічний оцет і соєвий соус, додаємо дрібно нашатковану цибулю і залишаємо маринуватися приблизно на півгодини, періодично перемішуємо, щоб мариновался наш тунець рівномірно. Рис варимо згідно інструкції, заправляємо оцтом і даємо йому охолонути.
На рогожу кладемо великий лист норі (попередньо можна його на хвилину опустити у воду, але це не обов'язково). На нього викладаємо шар рису, розподіляючи його так, щоб краю аркуша виявилися вільними. На рис – приблизно посередині – кладемо шматочки тунця і згортаємо рулет, щільно притрамбовывая начинку з допомогою циновки. Повторюємо процедуру, розрізаємо наші рулети на 6-8 частин кожен.
З решти рису ліпимо невеликі кульки, сплющує їх з боків, накриваємо скибочками риби. Далі, нарізавши маленький лист норі на смужки обертаємо ними наші готові суші.