Домашню аджику можна додавати практично в усі страви – хоч борщ, хоч в рагу. А можна просто доповнити нею смак будь-якої страви. Вона відмінно гармонує з тушкованим м'ясом . Загалом, тут справа смаку. Зараз ми вам розповімо, як самостійно в домашніх умовах зробити аджику.
Як зробити гостру аджику в домашніх умовах?
Інгредієнти: перець солодкий – 15 кг; гострий перець – 200 г; помідори – 2 кг; часник – 4 зубчики; цукор – 5 ст. ложок; сіль – 4 ст. ложки; оцет 9% – 100 мл Приготування Всі овочі для аджики спочатку ретельно миємо. Спочатку перекручуємо на м'ясорубці помідори, вкладаємо масу у велику каструлю і ставимо її на вогонь. Самі в цей час очищений солодкий перець також перекручуємо на м'ясорубці. З гірким перцем чинимо так само, тільки його чистити не обов'язково, так як насіння лише додадуть гостроту і аромат. В ту ж ємність відправляємо і перемелений часник. Приблизно хвилин через 30 від початку кипіння в томатну масу кладемо перекручений перець, проварюємо ще хвилин 30 щоб випарувалася зайва волога. У процесі варіння аджику обов'язково перемішуємо. Після цього додаємо гострий перець, часник і варимо 5-7 хвилин. Цукор, сіль і оцет краще додавати частинами і пробувати аджику на смак. Так можна буде відрегулювати смак готового продукту в залежності від особистих уподобань. Гостру аджику розливаємо по стерилізованим банкам і закатуємо.
Як зробити сиру аджику?
Інгредієнти: помідори – 2 кг; гострий перець – 3 шт.; перець солодкий – 3 шт.; ріпчаста цибуля – 3 шт.; часник – 4 зубчики; рослинне масло – 5 ст. ложок; оцет – 4 ст. ложки. Приготування У помідорах вирізаємо плодоніжку, перець чистимо від насіння, а цибулю та часник – просто від лушпиння. Перекручуємо підготовлені інгредієнти на м'ясорубці. Все добре перемішуємо, додаємо сіль, масло і оцет. Все, швидко і просто, а смачна і дуже корисна аджика готова.
Як зробити абхазьку аджику?
Інгредієнти: пекучий перець – 30 шт.; часник – 15 зубчиків; коріандр – 4 ч. ложки; сіль – 2 ст. ложки; зіра – 2 ч. ложки; пажитник – 2 ст. ложки; насіння кропу – 1 ст. ложка. Приготування Гострий перець чистимо від насіння, хвостики видаляємо. Очищаємо зубчики часнику. Підготовлений перець разом з часником перекручуємо на м'ясорубці або подрібнюємо в блендері. Викладаємо масу в глибоку миску, додаємо сіль і перемішуємо. Зіру і коріандр висипаємо на суху сковороду і обсмажуємо на невеликому вогні до тих пір, поки спеції не почнуть випромінювати сильний аромат. Тут же пересипаємо їх у тарілку, додаємо інші спеції і все разом подрібнюємо за допомогою кавомолки. Подрібнювати до стану борошна не потрібно, краще, щоб помел був середнім. Висипаємо спеції в перець з часником і перемішуємо. Все, ароматний і дуже гостра аджика повністю готова до вживання.
Як зробити смачну аджику на зиму?
Інгредієнти: червоний болгарський перець – 20 шт.; часник – 20 зубчиків; великі помідори – 8 шт.; цукор – 1 склянка; оцет – 1 склянка; петрушка – 1 пучок; олія соняшникова без запаху – 1 склянка; йодована сіль не – 30 г; гострий перець – 3 шт. Приготування В перцях вирізаємо серцевину і плодоніжки і разом з помідорами подрібнюємо їх на м'ясорубці або в блендері. Поміщаємо масу в каструлю і ставимо на вогонь. Після закипання проварюємо хвилин 20. Тим часом подрібнюємо часник, гострий перець, додаємо отриману масу до тієї, яка вариться, і всі разом проварюємо ще 10 хвилин. Тепер всипаємо цукор, сіль, вливаємо оцет, масло і проварюємо ще 10 хвилин. Практично в кінці додаємо подрібнену зелень петрушки і проварюємо ще 5 хвилин. Потім розливаємо аджику по стерилізованим баночках і закатуємо.