Смачні і ситні вареники – одна з найулюбленіших страв багатьох людей. Здається, нічого складного: беремо тісто, тонко розкачуємо, кладемо начинку, ліпимо і варимо. Виходить дуже смачно, а розмаїття начинок дозволяє готувати цю страву дуже часто. З начинками все зрозуміло, а от з основним інгредієнтом складніше, часто виникає питання, як правильно зробити тісто на вареники, щоб вони не розвалилися в процесі варіння і не злиплися згодом.
Прісне тісто Почнемо з самого простого, розповімо, як зробити тісто для вареників з борошна, олії, солі та води. Таке тісто, звичайно, не найсмачніше, але зате воно не переб'є смак начинки.
Інгредієнти: вода фільтрована або кип'ячена – 1 склянка; йодована дрібна сіль – 2 великі пучки; борошно пшеничне просеянная біла в/с – 25 склянки; масло пісне без запаху рафінована – 2 ст. ложки. Приготування Нагріваємо воду до кипіння, поки вона гріється, в глибоку емальований посуд просіваємо борошно гіркою, солимо. У киплячу воду вливаємо олію, швидко перемішуємо і відразу заливаємо цією сумішшю борошно. Тісто замішуємо швидко, використовуючи ложку – руками, природно, таке тісто замісити не вийде. Виходить воно щільне, гладке і досить м'яке. Плюси цього варіанту – не потрібно довго промешивать тісто, воно смачне і ніжне. Мінуси – його не вийде розкачати дуже тонко. І все ж таке тісто підійде для вареників з будь начинкою і, як бачите, зробити заварне тісто для вареників досить просто.
Тісто еластичне Більш тягнулось, еластичне тісто, яке можна розкачати дуже тонко, замішують на яйцях. Таке тісто краще підійде для «вологих» начинок. Розповімо, як зробити тісто для вареників з сиром, ягодами (вишнею, наприклад) або варенням.
Інгредієнти: слабогазована мінеральна вода – 250 мл; яйце – 2 шт.; кухонна сіль кам'яна – 2 невеликі пучки; пісне рафінована олія без запаху – 50 мл; борошно пшеничне біла якісна– близько 35 склянок. Приготування Яйця моєму, розбиваємо в мисочку і збиваємо з сіллю до зміни кольору на більш темний, вливаємо мінералку і обережно перемішуємо – намагаємося не вивільнити весь газ.
Борошно просіваємо в той посуд, в якій будемо замішувати тісто. Вливаємо в неї нашу суміш і акуратно починаємо місити, потроху підливаючи олію. Коли тісто скочується в кулю і не липне до стінок миски і рук, воно готове. Це тісто виходить більш крутим, ніж перше, йому обов'язково потрібно дати відпочити хоча б півгодини, а вже потім викачувати.
Як зробити тісто для вареників з картоплею, залежить від того, збираєтеся ви робити вареники з пюре або тертою картоплею з цибулею. У першому випадку можна використовувати обидва варіанти, у другому краще замісити еластичне тісто з яйцями.