Фланк стейк – це правильний стейк, тобто це шматок яловичини або телятини, зрізаний з туші молодого тваринного і відрубане поперек волокон. Правда, при обробленні туші цей вид м'яса відрізають не зі спини або реберної частини, а з нижньої (паховою) частини живота. Це пояснює і значно нижчу вартість фланк стейків по відношенню до інших стейкам, і деяку жестковатость цього м'яса. М'язи в цій частині туші багато скорочуються, а тому для отримання смачного страви, волокна доведеться пом'якшити.
Щоб фланк стейк приготувати правильно, потрібен маринад. Краще робити його на кислому основі, наведемо кілька варіантів.
Фруктовий маринад Цей рецепт чудово підійде для пікніка на дачі, де дозріла дрібна кисла зливу: алича або мірабель. Також не завадить зелень.
Інгредієнти: відруб яловичини – 1 кг; зливу кисла – 06 кг; сіль – 1 ст. ложка; перець мелений (суміш) – 1/3 ч. ложки; петрушка, базилік, кріп – 1 великий пучок. Приготування Нарізаємо яловичину на плоскі шматочки поперек волокон, солимо, перчимо, викладаємо в емальований посуд, перекладаючи травами. Сливу моєму, складаємо в каструлю і додаємо склянку води. Коли вміст каструлі закипить, варимо на мінімальному вогні 5 хвилин, потім протираємо через сито і охолодити. Стейки заливаємо маринадом і залишаємо годин на 6 а краще – на 12. Завдяки такому маринаду фланк стейк буде м'яким, а приготування зажадає менше часу.
Томатний варіант Для осіннього виходу на природу підійде варіант маринаду майже як на шашлик – на основі томату.
Інгредієнти: фланк стейки – 1 кг; помідори щільні червоні – 05 кг; цибуля ріпчаста – 03 кг; спеції сухі – за смаком; томатна паста – 1 стакан. Приготування М'ясо традиційно миємо, обсушуємо й нарізаємо порційно – в залежності від того, як будемо готувати. Цибулини вибираємо середнього розміру, чистимо від лушпиння, помідори миємо й все нарізаємо кільцями. Викладаємо в емальований посуд м'ясо, пересипаючи спеціями і шарами цибулі і помідорів. Томатну пасту розвести водою
(потрібно таку кількість, щоб маринад покривав м'ясо і овочі) і заливаємо туди ж. Готувати фланк стейк можна з цими ж помідорами – рецепт для приготування звичайного м'яса на грилі.
Інші маринади Як не дивно, прекрасно розм'якшує м'ясні волокна і молочна кислота, так що можна просто залити нарізане м'ясо кефіром, розвівши його водою, якщо він дуже жирний і густий. Також можна замаринувати м'ясо у суміші червоного сухого вина і води. Співвідношення рідин 1:3. Також можна використовувати не кислий маринад – залийте фланк стейки сильногазованою водою і додайте спеції – теж буде дуже смачно.