Наприклад, ви чекаєте в гості невелику компанію з приводу святкування якої-небудь події або з нагоди і продумуєте меню. Салат в кошичках – гарна ідея для урочистого столу. Кошики можуть бути самими різними.
Як приготувати кошички для салату?
Наприклад, можна купити готові або (якщо не лінь возитися) спекти кошички для салату з пісочного або листкового тіста (для цього потрібні спеціальні формочки). Слід зауважити, що кошички з пісочного тіста більше підійдуть для солодких десертних салатів, з листкового ж – для будь-яких.
Деякі салати можна подати так званих апельсинових кошичках, це буде виглядати дуже оригінально, красиво і зручно, крім того, шкірка цитрусових виділяє в простір летючі пахучі речовини і має радує привабливим кольором і виглядом, що підвищує настрій сидять за столом. «Апельсинові» кошики виконуються елементарно просто: на шкірку апельсина роблять круговий надріз впоперек по центру (на манер екватора) і акуратно знімають половинки шкірки, намагаючись не пошкодити. Можна робити надріз зигзагом, тоді по краю вийдуть зубчики. Таким чином, ви отримаєте дві ємності у формі напівкулі кожна.
«Апельсинові» кошики особливо гарні для легких десертних фруктових салатів в стилі ф'южн з ніжними візерунками з йогурту і вершкових кремоподібних соусів або для більш ситні салатів, поєднують в собі м'ясо або рибу (і/або морепродукти) з фруктами.
Рецепт салату в апельсинових кошичках
Інгредієнти: свинячий бекон копчений (чи грудинка, шинка, відварене куряче біле м'ясо); банани злегка недостиглі; сир; оливки молоді без кісточок; ківі; часник; лайм або лимон; гострий червоний перець свіжий; йогурт густий натуральний несолодкий або вершки; листочки кінзи і петрушки для оформлення. Приготування Спочатку готуємо заливку. В йогурт або вершки додаємо сік лайма чи лимона, продавлений часник і заправляємо гострим перцем. Нехай заливка настоїться. Коли треба буде заправляти салат, попередньо
процідимо через ситечко.
Бекон нарізаємо дрібними кубиками, маслини – кружечками, банани – кружечками або дрібніше, ківі – довільно. З'єднуємо всі підготовлені інгредієнти в мисці. Додаємо заливку і перемішуємо. Заповнюємо салатом «апельсинові» кошики. Присипаємо тертим сиром і прикрашаємо листочками зелені.
За бажанням можна ускладнити рецепт, додавши в заливку суміш какао-порошку з цукровою пудрою (співвідношення 2:1 або 1:1) – так салат стане ще більш вишуканим і цікавим. До такої страви добре подати текілу з лаймом або коктейль з джина (горілки, рому) зі світлим вермутом (мартіні) і свіжим апельсиновим соком .