Заготівля риби про запас практикується століттями. Цього часу було достатньо для того, щоб винайти широке розмаїття способів дозволяють продовжити продукту життя. Одним з них є копчення. В умовах сучасних жител практикувати гаряче копчення не завжди зручно з практичної точки зору, а тому більш поширеними і простими є рецепти холодного копчення, яким ми і присвятимо цей матеріал, розібравши технологію на прикладі скумбрії.
Скумбрія холодного копчення в коптильні
Якщо у вас є невелика автоматична коптильня, то для заготівлі скумбрії вона підійде ідеально. Практично весь процес буде проходити без вашої участі, необхідно буде лише заготовити тріску і саму рибу.
Перед тим, як засолити скумбрію для холодного копчення, її необхідно очистити і випатрати, ретельно просушити і вже після вибирати улюблений метод посолу: мокрий чи сухий. Ми вирішили залити скумбрію концентрованим соляним розчином (80 г солі на літр води) і залишити в ньому приблизно на 2 години. Просолену скумбрію потім споліскують і обсушуємо, а вже після викладаємо в коптильню. Засипавши у відсік тріски, виставити таймер на добу і виберіть температуру 28 градусів. Після закінчення роботи коптильні дістаньте скумбрію холодного копчення і знімайте пробу.
Скумбрія холодного копчення з рідким димом
Якщо у вас немає ні коптильні, ні бажання возитися з цим димом, можете випробувати рецепт з рідким димом, невелика порція якого може бути додана в розчин для вимочування риби.
Інгредієнти: тушка скумбрії; сіль - 45 г; цукровий пісок - 20 г; вода - 950 мл; чай - 3 пакетика; рідкий дим - 3-4 краплі; пара жмень цибулиння. Приготування Підготувавши рибу, тобто попатравши її, зрізавши плавники і голову, потім ополоснувши і обсушивши тушку, відкладіть її в
бік і беріться розчин для «копчення». Довівши воду до кипіння, покладіть в неї лушпиння цибулі і кілька чайних пакетиків. Залиште розчин під кришкою настоятися, потім процідіть, змішайте з сіллю і цукром, і дайте повністю охолонути. Остудивши, капніть в маринад трохи рідкого диму, опустіть очищені тушки скумбрії і накрийте рибу тарілкою меншого діаметру, щоб та діяла на манер вантажу. Залиште скумбрію маринуватися в холодильнику на 3 дні, а по закінченні часу дайте їй повністю обсохнути. Скумбрія холодного копчення в домашніх умовах готова, натріть її шкірку краплею олії і можна подавати.