Вернуться назад Распечатать

Скумбрія холодного копчення

Скумбрія холодного копчення
Заготівля риби про запас практикується століттями. Цього часу було достатньо для того, щоб винайти широке розмаїття способів дозволяють продовжити продукту життя. Одним з них є копчення. В умовах сучасних жител практикувати гаряче копчення не завжди зручно з практичної точки зору, а тому більш поширеними і простими є рецепти холодного копчення, яким ми і присвятимо цей матеріал, розібравши технологію на прикладі скумбрії.

Скумбрія холодного копчення в коптильні


Якщо у вас є невелика автоматична коптильня, то для заготівлі скумбрії вона підійде ідеально. Практично весь процес буде проходити без вашої участі, необхідно буде лише заготовити тріску і саму рибу.
Перед тим, як засолити скумбрію для холодного копчення, її необхідно очистити і випатрати, ретельно просушити і вже після вибирати улюблений метод посолу: мокрий чи сухий. Ми вирішили залити скумбрію концентрованим соляним розчином (80 г солі на літр води) і залишити в ньому приблизно на 2 години. Просолену скумбрію потім споліскують і обсушуємо, а вже після викладаємо в коптильню. Засипавши у відсік тріски, виставити таймер на добу і виберіть температуру 28 градусів. Після закінчення роботи коптильні дістаньте скумбрію холодного копчення і знімайте пробу.

Скумбрія холодного копчення з рідким димом


Якщо у вас немає ні коптильні, ні бажання возитися з цим димом, можете випробувати рецепт з рідким димом, невелика порція якого може бути додана в розчин для вимочування риби.
Інгредієнти:

  • тушка скумбрії;

  • сіль - 45 г;

  • цукровий пісок - 20 г;

  • вода - 950 мл;

  • чай - 3 пакетика;

  • рідкий дим - 3-4 краплі;

  • пара жмень цибулиння.


  • Приготування
    Підготувавши рибу, тобто попатравши її, зрізавши плавники і голову, потім ополоснувши і обсушивши тушку, відкладіть її в
    Скумбрія холодного копчення
    бік і беріться розчин для «копчення». Довівши воду до кипіння, покладіть в неї лушпиння цибулі і кілька чайних пакетиків. Залиште розчин під кришкою настоятися, потім процідіть, змішайте з сіллю і цукром, і дайте повністю охолонути. Остудивши, капніть в маринад трохи рідкого диму, опустіть очищені тушки скумбрії і накрийте рибу тарілкою меншого діаметру, щоб та діяла на манер вантажу. Залиште скумбрію маринуватися в холодильнику на 3 дні, а по закінченні часу дайте їй повністю обсохнути. Скумбрія холодного копчення в домашніх умовах готова, натріть її шкірку краплею олії і можна подавати.