Діставши тушку свіжої або свіжомороженої скумбрії, не пропустіть шансу приготувати її в духовій шафі. Щільна м'якоть риби чудово утримує вологу і не розпадається під час приготування, а тому виходить соковитою навіть у тих випадках, коли ви трохи помилилися з часом. Правда, вірогідність останнього різко знижується завдяки нашим докладним рецептами скумбрії запеченої в духовці, яким і присвячений цей матеріал.
Рецепт скумбрії запеченої в духовці
Якщо вам не доводилося готувати рибу з прянощами, то обов'язково випробуйте рецепт, представлений нижче. Трохи мускату, кориці, імбиру, гвоздики і цитрусів складають скумбрії прекрасну пару.
Інгредієнти: скумбрія - 2 тушки; мускатний горіх - щіпка; гвоздика - 4 бутона; мелений імбир, кориця - 1/4 ч. ложки; перець горошком - 6-8 шт.; апельсин - 2 скибочки; лимон - 4 скибочки; оливкова олія - 15 мл Приготування Рибу випатрайте і ретельно промийте черевну порожнину. В ступі розітріть бутони гвоздики з горошинами перцю, а отриманий порошок змішайте з мускатом, імбиром і корицею. Додайте до пряної суміші добру пучку солі і натріть нею рибу зовні і всередині. Покладіть в черевну порожнину скумбрії пару скибочок апельсина і лимона, після чого залиште тушки в холодильнику хвилин на 15. Поки скумбрія просочується ароматами прянощів, встановіть температуру духовки на позначці 200 градусів. Розмістіть деко з рибою в розігрітій духовій шафі, попередньо сбризнув скумбрію маслом. 20 хвилин і можна приступати до дегустації.
Скумбрія, запечена в духовці з овочами
Якщо ви все ж таки віддаєте перевагу класиці, то зупиніться на рецепті скумбрії, запеченої на овочевій подушці. Трохи пряних трав і бальзамічного оцту додадуть страві виразний, але не занадто різкий смак і аромат.
Інгредієнти: скумбрія - 950 г; оливкова олія - 35 мл; лимон - 1 шт.; пучок петрушки і шніт-цибулі; гілочки розмарину - 2 шт.; фенхель - 2 цибулини; картопля - 850 г; бальзамічний оцет - 15 мл Приготування Доведіть до кипіння підсолену воду і відваріть в ній картопляні бульби не більше 10 хвилин. Випатрану і вимиту риб'ячу тушку полийте маслом, приправити свіжомеленим перцем і крупною морською сіллю, а в порожнину черевця покладіть пару гілочок розмарину, трохи лимона, цибулі і петрушки. При необхідності, закріпіть стінки черевця зубочистками.
Перед тим, як смачно запекти скумбрію, розігрійте духовку до 200 градусів. Коли температурна відмітка буде досягнута, додайте в шафі деко з картоплею і фенхелем на 20 хвилин. По закінченні часу, викладіть поверх овочів рибу і поверніть деко в духовку на аналогічний період часу. Готову скумбрію, запечену в духовці з картоплею, подавайте, посипавши залишилася зеленню.
Фарширована скумбрія, запечена в духовці
Хочете подати до столу більш вишукану страву з риби? Тоді приготуйте фаршировану скумбрію на іспанський манер: з креветками, гострими ковбасками і томатами.
Інгредієнти: скумбрія - 690 м; листя базиліка - 20 шт.; томати - 440 г; вершкове масло - 75 г; креветки - 380 г; гострі ковбаски - 85 м; рослинне масло - 35 мл; скибочки лимона - 4 шт.; сухе біле вино - 85 мл Приготування Дрібно наріжте томати разом з очищеними хвостами креветок і ковбасками, змішайте всі інгредієнти разом, злегка підсолити, якщо солоності ковбасок недостатньо, а потім з'єднайте з вершковим маслом і наповніть сумішшю очищену черевну порожнину риби. Разом з начинкою і покладіть скибочки лимона. Додайте рибу на деко, полийте маслом і поставте запікатися 20-25 хвилин при 195 градусах. За 5 хвилин до готовності полийте скумбрію білим вином і дайте рідини випаруватися.