Для того, щоб рибне філе пережило ловлення в густому соусі воно обов'язково повинно бути щільним, тобто не розпадатися на шматки, не вбирати вологу, стаючи слизьких, а зберігати свою форму і текстуру. Подібними характеристиками володіє філе минтая, яке ми будемо гасити різними способами в нижченаведених рецептах.
Минтай, тушкований з морквою і цибулею – рецепт
Стандартна цибульно-морквяна зажарка може називатися класикою або пережитком минулого, в залежності від ваших кулінарних уподобань, ми ж, так або інакше, мають намір перетворити це звичне поєднання в основу приголомшливого рибного рагу по бразильському рецептом.
Інгредієнти: ріпчаста цибуля - 290 г; гострий перець чилі - за смаком; часник - 3-4 зубки; мелений коріандр - 1 ст. ложка; червоний солодкий перець - 170 г; морква - 260 г; філе минтая - 12 кг; томати - 430 г; вершки - 240 мл; рибний бульйон - 325 мл; сік і цедра 1 лайма; пучок зелені коріандру. Приготування Першим ділом беремося за саму зажарку, для приготування якої пасеруємо цибульні кільця, потім додаємо до них гострий перець, часник і шматочки моркви. Обсмажені овочі доповнюємо шматочками солодкого перцю і томатами, а після спільної обжарювання останньої пари інгредієнтів протягом 3-4 хвилин, заливаємо все бульйоном і кладемо шматочки філе минтая. Після закипання рідини, доповніть блюдо порцією вершків. Тушкований минтай буде готовий через 15-20 хвилин проведених під кришкою на середньому вогні.
Готову страву приправляють цитрусовим соком і цедрою, а слідом посипають свіжою зеленню коріандру.
Минтай, тушкований в сметані
Продовжуючи низку рецептів на молочній основі, неможливо пройти повз рецепта минтая томленого в сметанною підливі. Шматочки риби в такому соусі зберігають свою соковитість, позбавляються від специфічного аромату і набувають вершкову ніжність.
Інгредієнти: оливкова олія - 35 мл; цибуля ріпчаста - 90 г; картопля - 160 г; цибулина фенхелю - 1 шт.; часник - 3 зубки; біле сухе вино - 115 мл; вода - 470 мл; сметана - 75 мл; філе минтая - 750 г; стручкова квасоля - 2 ст. Приготування У будь товстостінній каструлі розігрійте масло і спасеруйте на ньому цибульні кільця. Через 5 хвилин до цибулі покладіть картоплю, дайте шматочками бульб схопитися рум'янцем, а потім покладіть фенхель і пюрированные часникові зубки. Затока все вином, дайте напою випаруватися на 2/3 а потім залийте все водою і тушкуйте, не накриваючи кришкою, близько 6-8 хвилин, щоб картопля дійшов до готовності, а соус загус. Доповніть соус сметаною, покладіть шматочки минтая і стручкову квасолю, накрийте посуд кришкою і тушкуйте ще 4-6 хвилин, залежно від товщини шматків риби.
Якщо ви вирішите приготувати тушкований минтай в мультиварці, то спершу обсмажте всі овочі разом в режимі «Випічка». Додайте вино, влийте розведену у воді сметану, покладіть рибу з квасолею і готуйте все на «Гасіння» 20-25 хвилин.
Минтай, тушкована у томаті
Інгредієнти: нут (сушений) - 150 г; філе минтая - 550 г; оливкова олія - 90 мл; часник - 2 зубки; гострий перець - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 220 г; лист лавра; паличка кориці; мелений кумін - щіпка; консервовані томати - 430 г; вода - 180 мл Приготування Попередньо замочити нут, відваріть його. У великій кількості оливкової олії спасеруйте цибулю з часником і перцем чилі. Як тільки цибуля дійде до напівготовності, покладіть лист лавра, корицю, кумін, залийте все томатами і покладіть нут. Тушкуйте нут в томатному соусі близько 45 хвилин, потім покладіть в посуд шматочки минтая і продовжуйте готування ще 20-25 хвилин до повної готовності риби. Перед подачею вийміть з страви лавр і паличку кориці.