Морепродукти – це корисна білкова їжа, вишукана і дозволяє втілювати різноманітні кулінарні фантазії. У наші дні магазини пропонують досить широкий вибір морепродуктів, серед яких перше місце по популярності і доступності займають креветки.
Закуска - креветки в часниковому соусі
Інгредієнти: креветки – 1 кг; сіль – 1 ч. ложка; лимон – 1 шт.; коньяк – 40-50 мл; перець чорний горошком – 10-12 шт.; часник – 4 зубчики; олія без запаху рослинне – 30 мл Приготування Щоб приготувати креветки смажені в часниковому соусі, знадобиться спершу замаринувати їх, перед цим, звичайно, розморозивши. Креветки розморожуємо або в холодній солоній воді, або при кімнатній температурі. Щоб приготувати маринад, розтираємо в ступці сіль і перець, додаємо часник, лимонний сік і коньяк. Якщо коньяку немає, можна використати бренді або віскі, якісна горілка теж підійде, але без добавок. Креветки укладаємо в емальовану або скляну ємність, заливаємо маринадом і чекаємо деякий час (від півгодини до 2 годин). Залишається найпростіше. Прогріваємо до легкого димку масло, швидко обсмажуємо креветки – не більше 4 хвилин.
Як бачите, приготувати креветки в часниковому соусі під силу навіть тим, хто майже не буває на кухні і слабо розбирається в кулінарії. Любителі східної кухні можуть готувати інакше. Якщо замінити алкоголь соєвим соусом, вийдуть пікантні креветки в соєво-часниковому соусі. Інші інгредієнти такі ж, так і процес не змінюється.
Ніжні креветки Можна модифікувати рецепт і приготувати креветки у вершковому часниковому соусі. Вийде дуже ніжне на смак блюдо, яке чудово підійде до вареної рісу або картоплі.
Інгредієнти: креветки – 05 кг; перець духмяний свіжозмелену – на кінчику ложки; часник – 3-4 зубчики; сіль – 1 щіпка; олія оливкова – 30 мл; вершки не нижче 20% жирності – 150 мл. Приготування Креветки розморозимо і дамо добре стекти воді (можна обсушити паперовим рушником). Масло прогреем як слід – щоб з'явився легкий димок і від сковороди йшов відчутний жар.
На середньому вогні смажимо креветки, постійно струшуючи сковороду протягом близько 3-35 хвилин. Готуємо соус: розтираємо в кашку часник з сіллю і перцем, змішуємо з вершками. Заливаємо соусом креветки і прогріваємо на повільному вогні не більше хвилини. Щоб зробити соус ніжніше, приготуйте заздалегідь – поки розморожуються креветки, а потім процідіть через ситечко або складену вдвічі марлю.
Любителі гострої їжі можуть порадувати себе, приготувавши ще один варіант цього чудового блюда – креветки в томатно-часниковому соусі. Готуємо так само, тільки вершки замінюємо томатною пастою – на 05 кг креветок потрібно 4 ст. ложки томату і 100 мл води.