Вернуться назад Распечатать

Шашлик зі скумбрії на решітці – рецепт

Шашлик зі скумбрії на решітці – рецепт
Традиційно готують шашлик з м'яса однак відомо безліч рецептів цієї страви з інших продуктів: риби, грибів, овочів. Один з найсмачніших – шашлик зі скумбрії на решітці, рецепт цієї страви простий, а смак вразить навіть найвимогливіших гурманів.
Для початку розповімо, як замаринувати скумбрію для шашлику на решітці. Оскільки риба маринується швидко, не можна залишати її на ніч, пари годин цілком достатньо.
Маринуємо на суху
Найпростіший спосіб отримати ніжний і смачний шашлик зі скумбрії – використовувати маринад з солі і спецій.
Інгредієнти:

  • скумбрія потрошена без голів – 15 кг;

  • сіль – 1 невелика жменька;

  • коріандр (насіння) – 2 ч. ложки;

  • фенхелю в насінні – 1 ст. ложка;

  • гвоздика – 5-6 суцвіть;

  • перець чорний і запашний – по 12 горошин;

  • масло рослинне – 2-4 ст. ложки.


  • Приготування
    Тушки риби слід акуратно і ретельно вимити під проточною водою, після цього розбираємо їх порційними шматочками – товщина скибочки близько 3 пальців. У ступці перетираємо всі спеції із сіллю і рослинним маслом, щоб вийшла відносно однорідна кашка. Натираємо цією кашкою шматки риби, після чого поміщаємо їх щільно в емальовану або скляну ємність. Через годину-півтора укладаємо рибку на змащену решітку гриля і готуємо наші шашлички по 7 або 10 хвилин (залежить від товщини шматочків) з кожної сторони.
    Медовий маринад
    Як не дивно, дуже смачно поєднання риби та меду, особливо якщо в маринад додати трохи бальзамічного оцту.
    Інгредієнти:

  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;

  • тушки скумбрії – 4 шт.;

  • бальзамічний оцет – 60 мл;

  • травневий мед – 3 ст. ложки;

  • перець запашний мелений – 1 /3 ч. ложки;

  • гвоздика – 3-4 суцвіття.


  • Приготування
    У ступці перетираємо перець і гвоздику, додаємо мед і оцет. Змішуємо ретельно. Тушки риби розбираємо: відокремлюємо
    Шашлик зі скумбрії на решітці – рецепт
    голови, видаляємо нутрощі, виймаємо хребет з кісточками. Отримані заготовки натираємо маринадом і перекладаємо цибулею. Залишаємо на пару годин, а потім викидаємо цибулю.
    Далі розповімо, як приготувати шашлик з скумбрії на мангалі. Можна просто викласти рибу на решітку і готувати під кришкою, а можна загорнути у фольгу і запекти на вугіллі або на решітці. Головне пам'ятайте, що риба готується швидко, не передержите: за 10 хвилин максимум з кожної сторони. Сервірувати шашлик зі скумбрії найкраще з лимоном або лаймом, свіжими овочами або овочевим салатом, велика кількість зелені теж не завадить.