Паста карбонара - просте, але дуже оригінальне і приголомшливо смачне блюдо італійської кухні, яка стає все більш популярним у нашому регіоні.
Існує безліч рецептів приготування пасти карбонара з використанням інших додаткових інгредієнтів і соусів , які доповнюють звичний смак або дозволяють отримати зовсім нові смакові характеристики страви.
Нижче ми розповімо, як приготувати пасту карбонара в домашніх умовах.
Класичний рецепт пасти карбонара
Інгредієнти: спагетті – 350 г; бекон – 220 г; свіжі яєчні жовтки – 3 шт.; сир пармезан – 75 г; сир пекоріно романо – 55 г; часник – 2-3 зубчики; мелений чорний перець – за смаком; сіль – за смаком. Приготування Каструлю з фільтрованої водою визначаємо на вогонь, підігріваємо до кипіння і закладаємо спагетті. Час варіння повинно бути на одну хвилину менше, ніж рекомендовано в інструкції на упаковці від ваших макаронних виробів. Таким чином, отримаємо стан макаронів «al dente» або «на зубок».
Тим часом нарізаємо бекон тонкими пластинами, часник чистимо і раздавливаем ножем. Викладаємо на прогріту сковороду спочатку бекон, а через дві хвилини додаємо часник. Обсмажуємо до рум'яності, часник виймаємо, а сковороду з беконом знімаємо з вогню.
Два види сиру натираємо на тертці і змішати з жовтками. Готові спагетті відкидаємо на друшляк і тут же закладаємо в сирно-яєчну масу. Сюди ж викладаємо обсмажений бекон, приправляємо меленим перцем, перемішуємо і тут же подаємо до столу на прогрітій тарілці.
Паста карбонара з вершками
Інгредієнти: спагеті або інші макаронні вироби – 280 м; бекон – 130 г; свіжі яєчні жовтки – 4 шт.; вершки 33-35% – 100 мл; сир пармезан – 75 г; часник – 1-2 зубчики; мелений чорний перець – за смаком; листочки петрушки – за смаком; сіль – за смаком. Приготування Бекон нарізаємо тонкою соломкою і обсмажуємо в глибокій сковороді або сотейнику протягом двох хвилин. Потім додаємо дрібно нарізаний часник і смажимо ще дві хвилини. Тепер кидаємо листочки петрушки, приправляємо меленим чорним перцем, перемішуємо і знімаємо з вогню.
Пармезан натираємо на дрібній тертці, змішуємо з жовтками та вершками, приправляємо сіллю, перцем і перемішуємо. Вершковий соус для пасти карбонара готовий.
Каструлю з достатньою кількістю води визначаємо на вогонь, додаємо сіль, а після закипання занурюємо макаронні вироби. Варимо на одну хвилину менше, ніж вказано на упаковці і зливаємо на друшляк. Тут же змішуємо з соусом з яєць, сиру та вершків і додаємо бекон.
Відразу ж подаємо страву до столу, присипавши зверху тертим пармезаном і прикрасивши листочками петрушки.
Паста карбонара з пармською шинкою і вершками
Інгредієнти: спагеті або інші макаронні вироби – 300 г; пармська шинка – 190 г; свіжі яєчні жовтки – 3 шт.; вершки – 100 мл; сир пармезан – 190 г; оливкова олія – 50 мл; часник (за бажанням) – 1 зубчик; мелений чорний перець – за смаком; сіль – за смаком. Приготування Очищену воду нагріваємо до кипіння, солимо і засипаємо спагетті. Відварюємо їх до стану «аль денте» і зливаємо на друшляк.
Одночасно обсмажуємо на оливковій олії пармську шинку, за бажанням через одну хвилину додавши очищений і дрібно нарізаний часник.
Жовтки змішуємо з вершками, додаємо половину натертого на дрібній тертці пармезану, мелений чорний перець і виливаємо отриманий соус в сковороду з шинкою. Прогріваємо масу до кипіння, відразу викладаємо гарячі макарони і перемішуємо.
При бажанні можна спочатку викласти макарони на тарілку, а потім полити соусом з шинкою.