Філе курки або так зване «біле» м'ясо – найбільш цінна і корисна частина курячої тушки. Саме грудка містить найменше жиру, це щільне, при правильній обробці соковите м'ясо.
По-перше, грудку можна готувати пластами або маленькими шматочками. По-друге, традиційне смажене в клярі м'ясо в даному випадку можна приготувати корисніше і запекти. Нарешті, можна модифікувати кляр. Якщо ви не можете вирішити, як зробити кляр для курячої грудки вирішіть, наскільки щільним і насиченим ви хочете бачити шар тіста. Базове поєднання для кляру – яйце і борошно, але можна приготувати повітряний кляр, розбавивши тісто газованою водою або світлим пивом без консервантів. Можна додати смакові відтінки, якщо в тісто ввести спеції, трохи білого вина, соєвого соусу або коньяку. І, звичайно, можна використовувати різну борошно: пшеничну, рисову, гречану – в залежності від гарніру. Наведемо приклади, як можна приготувати курячу грудку в клярі.
Темпура з курки В Японії словом темпура називають будь-яку їжу, приготовлену в клярі в розпеченому маслі. Це можуть бути риба і морепродукти, шматочки м'яса, овочі. Спільне лише те, що готується темпура дуже швидко, тому шматочки повинні бути дуже маленькими.
Інгредієнти: куряча грудка без шкіри і кісточок – 300 г; яйце куряче – 2 шт.; рисове борошно – 2 ст. ложки; соєвий соус – 1 ст. ложка; вода або молоко – 2 ст. ложки; олія соняшникова без запаху – 1 стакан. Приготування Філе курки потрібно нарізати тонкими скибочками, не дуже довгими. Замаринуем м'ясо в соєвому соусі на годину, а краще – на 3-4 години. Готуємо кляр: з'єднуємо яйця з борошном (якщо рисового борошна немає, можна використати і пшеничну, а можна змолоти рис в кавомолці в борошно), розтираючи так, щоб не було грудочок. Вливаємо воду або молоко. Густоту кляру регулюємо за смаком. У сотейнику або казані гріємо масло до появи легкого димку. Опускаємо шматочки грудки в тісто, потім відразу відправляємо їх в масло. Смажаться скибочки швидко – 2-3 хвилини. Викладаємо їх на серветку, щоб вбралися надлишки масла. Кращий гарнір – звичайно, рис і свіжі овочі.
Курячі відбивні Більш традиційний варіант – відбивні з курячого філе в клярі. Вони теж готуються недовго.
Інгредієнти: філе куряче – 1 кг; перець свіжозмелену чорний – 1/2 ч. ложки; сіль – 2-3 щіпки; пиво світле – 15 склянки; куряче яйце – 3-4 шт.; борошно пшеничне – 12 склянки; масло рослинне – 70-80 мл Приготування Куряче філе розбираємо пластами, розрізаючи вздовж на 2-3 частини, акуратно відбиваємо за допомогою ложки (ребром) або ножа (нережущей кромкою), солимо, посипаємо чорним перцем, укладають в емальований посуд і заливаємо склянкою пива. Через півгодини дістаємо м'ясо, обсушуємо серветками. Залишився пиво збиваємо з яйцями і борошном. Кляр повинен бути як дуже
густа сметана – завдяки пиву він вийде досить повітряним. Розігріваємо як слід масло, потім відбивні в тісто і смажимо на середньому вогні до красивої рівною скоринки. Можна готувати по 3-4 хвилини з кожного боку під кришкою, а можна поступити інакше – запечена куряча грудка в клярі в духовці значно корисніше.
Як тільки скоринка стала рівномірно золотистої, перекладаємо наші відбивні на деко і ставимо в прогрітий до 200 градусів духовку на 20 хвилин. Щоб вийшло святкове блюдо – куряча грудка в клярі з сиром, за 5 хвилин до готовності посипаємо наші відбивні тертим сиром. Можна використовувати будь-який твердий сир – його знадобиться трохи, а смак страви серйозно зміниться.