Тушковані овочі – джерело клітковини, вітамінів і мікроелементів. Невисока калорійність подібних страв дозволяють включати їх в раціон майже кожного, а широка сполучуваність овочів – майже до нескінченності урізноманітнити меню. Часто зустрічаються поєднання томатів з різними овочами, а також кабачків і баклажанів. Однак не всі знають, як тушкувати кабачки з баклажанами та помідорами, щоб овочі не перетворилися на кашу, не потемніли і не залишилися неприємно жорсткими.
Літній рагу Спершу запам'ятаємо, що і кабачки, баклажани тушковані з іншими овочами, закладаються в різний час, а часто і подрібнюються по-різному. Розповімо, як гасити баклажани з кабачками, помідорами, морквою та іншими овочами.
Інгредієнти: кабачки молоді – 2 шт. близько 06 кг; морква молода – 1 невеликий пучок; зелена цибуля пір'ям – 1 невеликий пучок; баклажани – 2 шт. невеликого розміру; квасоля стручкова – 200 г; рафінована світле олія соняшникова – 40 мл; томати щільні стиглі – 5-6 шт.; перець круглий солодкий (гогошари) – 2 шт.; сіль – 1 ч. ложка; суміш меленого перцю – 1/6 ч. ложки; петрушка – 1 маленький пучок. Приготування Овочі миємо, моркву чистимо, злегка знімаючи шкірку, у стручків квасолі зрізаємо кінчики з обох сторін. Нарізаємо кабачки і перець – кубиками, моркву – великими кухлями, квасолю ріжемо на 3-4 частини, томати – маленькими часточками, баклажани кубиками дрібніші. Замочуємо баклажани в солоній воді і витримуємо близько чверті години, промиваємо і даємо стекти. В нагрітому маслі злегка обсмажуємо моркву – не довше хвилини, потім кладемо баклажани і квасоля і протушиваем під кришкою 6 хвилин, іноді помішуючи. Після цього кладемо кабачки і перець. Можна влити близько 70 мл води або бульйону і тушкуємо все разом, перемішавши, наступні 7-10 хвилин. Додаємо томати, сіль і перець. Даємо нашому рагу хвилини 4 потомитися на повільному вогні. При сервіровці обов'язково посипаємо тушковані овочі дрібно нашаткованою цибулею і петрушкою.
Овочева ікра Є кілька способів, як тушкувати кабачки з баклажанами і морквою, щоб вийшла смачна ікра. Можна готувати цю страву в казані, сотейнику, томити в духовці, але простіше приготувати в мультиварці. Цю пропорцію інгредієнтів розраховуйте виходячи з місткості чаші.
Інгредієнти: цукіні – 1 кг; солодкий цілий перець (гогошари або «Колобок») – 07 кг; цибуля – 05 кг; білі баклажани – 1 кг; не водянисті томати – 1 кг; морква – 06 кг; світле без запаху соняшникова олія – 05 л; сіль – 2 ст. ложки з гіркою; свіжозмелену перець (суміш чорного і запашного) – 1 ч. ложка. Приготування Овочі миємо, цибулю чистимо і шаткуємо дрібними кубиками. Моркву і кабачки тремо на крупну тертку. З перцю видаляємо насіння, баклажани ріжемо по можливості досить дрібними кубиками і близько півгодини вимочуємо в солоній воді. Після цього перетворюємо перець в пюре за допомогою блендера.
Окремо пюрируем томати. На олії обсмажуємо цибулю і баклажани протягом 12-15 хвилин, далі кладемо моркву і кабачки і тушкуємо хвилин приблизно 50-55. Додаємо перець і готуємо близько півгодини, після чого кладемо томати, сіль, перець і продовжуємо тушкувати без кришки до тих пір, поки консистенція не стане прийнятною. Таку ікру можна розкласти в стерильний посуд і закатати на зиму.
Також чимало варіантів, як гасити баклажани з кабачками на сковороді. Тут головне – витримувати час і керуватися тим, що баклажани готуються трохи довше, тому їх ріжуть трохи дрібніше, або додають пізніше.