Скумбрія малосольна в домашніх умовах готується двома способами: сухим засолкою і залиті розсолом. І та, і інша виходять смачно, вирішувати, як готувати рибку – вам. Найкраще скумбрія малосольна поєднується з відварним рисом , картоплею (вареною, смаженою, запеченою), овочевими салатами, ну, і звичайно, не завадить келих якісного світлого пива.
Скумбрія малосольна швидкого приготування
Інгредієнти: тушки скумбрії без голів – 3-4 шт.; перець горошком (суміш чорного, духмяного червоного) – 1/2 ч. ложки; сіль – 4 ст. ложки з гіркою; вода – 15 л; лимон – 1/2 шт.; оцет – 2 ч. ложки (9%) або 3 ч. ложки (6%); цукор – 2 ч. ложки; кріп – 1 маленький пучок. Приготування Щоб зварити маринад, нагріваємо воду, розчиняємо в ній сіль і цукор, додаємо трохи роздавлений перець і проварюємо близько хвилини. Охолоджуємо суміш до 40-45 градусів, кладемо дрібно нарізаний кріп, віджимаємо сік лимона і додаємо оцет.
Поки все це настоюється, займемося рибою: видалити нутрощі, ретельно промиємо й наріжемо поперек кожну рибку на 4 частини. Покладемо шматочки в скляну банку або емальовану ємність, заллємо нашим розсолом і залишаємо в холодильнику на 12 годин. Малосольна скумбрія готова, рецепт дуже простий. Цим способом можна солити і свіжу, і морожену скумбрію (звичайно, розморозивши її попередньо).
Якщо немає можливості чекати 12 годин, доведеться трохи напружитися: знімаємо філе з кісток, ріжемо невеликими шматочками (крок в півтора пальця приблизно) і заливаємо теплим розсолом. Риба готова до вживання в їжу через 3 години.
Зберігається скумбрія малосольна в розсолі в холодильнику тиждень-півтори. Однак ця смачна рибка рідко залишається в недоторканності так довго, найчастіше з'їдається за день-два.
Малосольна скумбрія швидкого приготування без розсолу
Інгредієнти: тушки скумбрії – 2-3 шт.; цукор – 1 ст. ложка з гіркою; перець (чорний, білий, духмяний – в суміші) – 1/2 ч. ложки; гвоздика – 5-6 бутонів; коріандр – за смаком; сіль – 2-3 ст. ложки; рослинна олія без запаху холодного віджиму – 3 ст. ложки; лавровий лист – 2 шт. Приготування Перець, коріандр, гвоздику та лавровий лист покласти в ступку і старанно розтираємо до отримання однорідної суміші. Додаємо сіль і цукор, перемішуємо, потім, вливаючи потроху рослинне масло, отримуємо кашку. Рибку потрошимо, добре промиваємо і обсушуємо серветками. Натираємо сумішшю спецій, загортаємо в поліетиленові пакети дуже щільно і прибираємо в морозильну камеру на добу. Скумбрія малосольна готова.