Серед інших способів заготівлі риби про запас, соління утримує лідерство хоча б тому, що є одним з найпростіших і ефективних способів збереження свіжості продукту. З допомогою засолу можна продовжити життя практично будь рибі, але в рецептах далі мова піде про скумбрії.
Скумбрія солона, в розсолі – рецепт
Інгредієнти: свіжі тушки скумбрії - 2 шт.; ріпчаста цибуля - 65 г; горошини чорного перцю - 8 шт.; горошини запашного перцю - 5 шт.; гвоздика - 4 бутона; листя лавра - 4 шт.; цукровий пісок - 25 г; сіль - 40 г; вода - 480 мл Приготування Першим кроком на шляху до ідеальної солінні риби є її вірна підготовка. Для підготовки скумбрії до способу соління рибу першим ділом потрошать, потім зрізують з неї плавники і голову з хвостом, нарізають великими шматками і викладають в банку або емальовану каструлю. Разом з рибою в посуд відправляються і кільця ріпчастої цибулі, а також гвоздика, листя лавра і мікс з перцю горошком. Готуємо розсіл, доводячи до кипіння воду з сіллю і цукровим піском. Гарячий розсіл охолоджуємо до кімнатної температури, а потім заливаємо їм рибу. Поверх рибки розміщуємо невеликий гніт, наприклад, тарілку або важку кришку, а потім залишаємо скумбрію маринуватися в прохолоді на цілу добу.
Скумбрія швидкого приготування, солона шматочками
На відміну від попереднього методу засолу, експрес метод дозволяє ласувати солоною рибкою вже через пару годин, що неймовірно зручно в тих випадках, коли необхідно підготувати розмаїтість холодних страв до банкетного столу.
Інгредієнти: тушка скумбрії; ріпчаста цибуля - 45 г; вода - 330 мл; зубок часнику; сіль - 25 г; чорний перець горошком - 6 шт.; листя лавра - 2 шт. Приготування Спершу зваріть простий розсіл, поставивши на плиту воду, довівши її до кипіння, а потім додавши розрізану цибулину, лавр, сіль, часниковий зубок і горошини перцю. Дайте розсолу охолонути під кришкою, щоб він не втрачав аромату всіх тих доповнень, яким ми його наділили. Розріжте випатрану і промиту тушку скумбрії на шматки середньої товщини, щоб вони встигли просолитися за короткий час, а потім покладіть їх у пластиковий контейнер, залийте розсолом і залиште на 2-25 години. Готовність риби визначайте на пробу.
Скумбрія солона в домашніх умовах - сухий посол
Риба сухого засолу дійсно виходить суші ніж та, що заливається концентрованим соляним розчином, можливо, це завдяки тому, що сіль буквально витягує зайву вологу з риби, роблячи її м'якоть щільною і рівномірною, а простота приготування дає цьому способу засолу ще один плюс.
Інгредієнти: тушка скумбрії - 1 шт.; сіль - 15 г; цукровий пісок - 5 г; лист лавра - 1 шт.; суха гірчиця - 1/2 ч. ложки; щіпка меленого коріандру . Приготування Приготуйте суміш для сухого засолу, з'єднавши разом сіль, цукровий пісок, розкришений лавровий лист і гірчицю.
Додайте до суміші щіпку меленого коріандру і відставте все в сторону.
Випатрайте тушку скумбрії, обполосніть її, зріжте голову, хвіст та інші плавці. Обсушіть рибу і викладіть її на лист харчової плівки. Наповніть порожнину скумбрії половиною соляної суміші, ретельно втираючи в останню стінки черевця. Зовні висипте залишилася сіль і загорніть рибу. Обернувши скумбрію так, щоб не залишати доступу повітря, покладіть її в холодильник і забудьте на два дні. Коли скумбрія солона в домашніх умовах за простим рецептом буде готова, зчистите з неї сіль, промийте, обсушіть і наріжте рибу.