Не одну класичну львівську кав'ярню не можна уявити без цього десерту в меню. Львівський сирник дуже схожий на сирну запіканку покриту глазур'ю, але на відміну від останньої, він досить важкий і вологий, готується на основі жирного сиру і виходить дуже щільним. У рецептах далі ми розповімо вам про те, як приготувати львівський сирник з сиру відразу в декількох варіантах.
Львівський сирник – рецепт
Інгредієнти: Для сирника:
жирний сир - 480 м; яйця - 4 шт.; вершкове масло - 95 г; цедра одного лимона; цукровий пісок - 145 г; манна крупа - 5 г; жменю родзинок. Для глазурі:
цукровий пісок - 35 г; вершкове масло - 30 г; сметана - 45 мл; какао-порошок - 2 ст. ложки. Приготування Попередньо сир пропустіть через сито або перетворіть в пасту з допомогою блендера. Занадто вологий сир перед перетиранием краще залишити стікати від зайвої сироватки в марлевому мішку, інакше сирна основа десерту вийде твердою, як камінь.
Перетертий сир збийте з м'яким маслом, цитрусової цедрою, цукром, манкою і яєчними жовтками. Додайте жменю родзинок, горіхів або цукатів. Білки перетворіть в пишну піну і введіть в суміш максимально обережно. Перелийте все покриту пергаментом форму і залиште запікати при 180 градусах протягом години. Остиглий львівський сирник покрийте простий глазур'ю на основі какао, для якої разом необхідно змішати розтоплене масло, цукровий пісок, какао і сметану. У такому вигляді сирник краще залишити на всю ніч або на 6 годин як мінімум.
При бажанні, львівський сирник можна зробити в мультиварці, для цього сирну суміш виливають у промаслений чашу і встановлюють режим «Випічка» на годину, а потім переключаються на «Підтримання тепла» на аналогічний період часу. Охолоджувати десерт необхідно також протягом всієї ночі.
Львівський сирник з крохмалем – рецепт
Інгредієнти: сир (м'який, жирний, від 9% і більш) - 530 г; цукровий пісок - 175 г; яйця - 5 шт.; ванільна паста - 1 ч. ложка; крохмаль - 1 ст. ложка; вершкове масло - 195 г; жменя будь-яких сушених фруктів або цукатів; чорний шоколад - 210 г; вершки - 75 мл. Приготування Першим ділом перетворіть цукровий пісок, ваніль і яйця в повітряну белесую масу. До цієї маси додати м'який сир і шматочки вершкового масла (половина від загальної кількості) кімнатної температури. Продовжуйте працювати міксером, поки суміш не стане однорідною, а потім всипте крохмаль, сухофрукти і знову перемішайте все. Наповніть сирною масою форму для випікання і поставте сирник на годину в розігріту до 190 градусів духовку. Остиглий десерт покрийте глазур'ю з розтопленого з рештою олією і вершками шоколаду.