Відмінною закускою для любителів морепродуктів будуть кальмари, посмажені в клярі. Їх можна подати до пива або просто урізноманітнити ними святковий або буденний стіл. Ваші рідні і гості залишаться задоволені чудовим смаком цього незвичайного страви.
Кільця кальмара в клярі - рецепт
Інгредієнти: кальмари – 950 г; рослинна рафінована олія; Для кляру:
яйця – 1 шт.; молоко – 100 мл; сушена петрушка – за смаком; орегано – за смаком; борошно – 150 г; перець чорний мелений – за смаком; сіль – за смаком. Приготування Кальмари очищаємо від плівок, внутрішніх стрижнів і нарізаємо кружечками. Щоб полегшити чищення можна облити тушки окропом, так плівки будуть легше відділятися.
Яйце збиваємо з молоком, сіллю, меленим перцем, орегано і сушеної петрушкою. Всипаємо борошно і перемішуємо до повного зникнення борошняних грудочок. Консистенція кляру повинна бути як у тесту на оладки.
Сковороду з достатньою кількістю рослинного масла прогріваємо гарненько на сильному вогні. Кільця кальмарів мачає в приготованому клярі і поміщаємо в розігріту олію. Смажимо спочатку з одного боку до рум'яності, потім перевертаємо на інший.
Готові кальмари перекладаємо на блюдо. При бажанні можна вистелити його серветками або паперовим рушником, щоб вбралися надлишки жиру.
Кальмари в пивному клярі
Інгредієнти: кальмари – 700 г; рослинна рафінована олія – 300 мл; Для кляру:
яйця – 4-5 шт.; світле пиво – 250 мл; мелений чорний перець – за бажанням і смаком; борошно – 250 г; сіль – за смаком. Приготування Очищені кальмари заливаємо окропом, витримуємо дві хвилини і зливаємо рідину. Позбавляємо тушки від внутрішніх стрижнів, просушуємо паперовими рушниками чи серветками і нарізаємо кільцями товщиною від семи до десяти міліметрів.
У миску вбиваємо яйця, додаємо сіль, за бажанням мелений перець і борошно, також вливаємо пиво і розмішуємо за допомогою віночка або міксера до однорідного стану і позбавлення від борошняних грудочок.
Кільця кальмарів занурюємо в кляр і відразу ж перекладаємо виделкою на розпечену сковороду або сотейник з рослинним маслом. Обсмажуємо до рум'яності з двох сторін і виймаємо за допомогою шумівки на блюдо.
Кальмари в клярі по-китайськи
Інгредієнти: кальмари – 450 г; соєвий соус – 60 мл; мелена суміш перців – 10 г; рослинна рафінована олія; Для кляру:
крохмаль кукурудзяний – 180 г; мінеральна вода – 200 мл; кунжутне насіння – 10 г; борошно – 180 г; розпушувач тіста – 12 м; солодка мелена паприка – 25 г; сіль – за смаком. Приготування Кальмари очищаємо, заливаємо на дві хвилини киплячою водою і зливаємо рідину. Ріжемо тушки кільцями, заливаємо соєвим соусом, додаємо мелену суміш перців, перемішуємо і ставимо в холодильник на тридцять хвилин.
Для кляру змішуємо борошно пшеничне, кукурудзяний крохмаль, кунжутне насіння, сіль і розпушувач і вливаємо крижану мінеральну воду. Розбиваємо міксером до однорідності і зникнення грудочок і також ставимо в холодильник. Консистенція отриманої маси повинна бути схожою з тестом на оладки.
У вок, сотейник або глибоку сковорідку наливаємо олію і прогріваємо його гарненько. Дістаємо
охолоджені кальмари і тісто з холодильника і відразу ж приступаємо до смаження. Вмочуємо кільця в клярі і викладаємо у вируюче масло.
Витримуємо до підрум'янення з обох сторін і виймаємо на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру.
Готові кільця кальмарів розміщуємо на блюді, і присипаємо меленої солодкої паприкою.
При смаженні кальмари в клярі по кожному з рецептів необхідно дотримуватися деякі запобіжні заходи. Як правило, на етапі обсмажування блюдо починає «стріляти» бризками жиру, тому сковороду краще прикрити друшляком або спеціальною кришкою з отворами для смаження.