У сезон пікніків актуальною стає тема вибору продуктів для приготування на мангалі. Одні смажать традиційний м'ясної шашлик , або запікають овочі або гриби, інші готують на мангалі рибу або морепродукти. Однак є ще альтернатива всім варіантам – приготовані на мангалі ароматні і пікантні купати.
Купати - це подрібнене м'ясо з жиром зі спеціями і іноді овочами, начинений в натуральну кишку, оформлену у вигляді ковбасок.
Як правильно приготувати і скільки смажити купати на мангалі ми розповімо в нашій статті.
Як приготувати і посмажити купати на мангалі?
Інгредієнти: жирна свинина – 1 кг; цибуля – 04 кг; лимонний сік – 1 ст. ложка; часник – 3-4 зубчики; чорний мелений перець; кориця; гвоздика мелена; хмелі-сунелі; сіль; тонкі свинячі кишки. Приготування Нарізану на шматочки свинину, очищений і порізаний на часточки цибулю і часник подрібнюємо за допомогою м'ясорубки або блендера. Потім додаємо сіль, лимонний сік, всі спеції і перемішуємо.
Кишки краще брати вже вичищені і вимиті, т. к. підготовка необроблених – заняття не з приємних. Але якщо ви вирішили всю роботу з приготування ковбасок зробити самостійно, то з кишок тупою стороною ножа гарненько зчищають наліт, періодично промиваючи теплою водою, вивертаємо, теж очищаємо і моєму. В результаті кишки повинні вийти напівпрозорими. На заключному етапі обробки замочуємо їх у теплій воді з оцтом приблизно на три години.
Один край підготовленої кишки зав'язуємо вузликом і наповнюємо її з іншого кінця приготованим м'ясним фаршем за допомогою спеціальної насадки для приготування ковбас або скориставшись звичайної обрізаної пластикової пляшкою, вставивши горлечко в кишку. З обраної вами періодичністю перев'язуємо кишку вузликом або ниткою, поділяючи, таким чином, її на ковбаски (купати).
Купати готові. Можна їх відразу смажити на мангалі, уклавши на решітку або заморозити про запас і скористатися за потреби, попередньо розморозивши при кімнатній температурі.
Готуємо купати на майже прогорілих вугіллі або, якщо є можливість, укладаємо ґрати вище рівнем, ніж для смаження м'яса, так як жар повинен бути не дуже сильним. Час приготування не повинна перевищувати 15-25 хвилин, залежно від розміру купат. Перед смаженням проколюємо ковбаски в декількох місцях зубочисткою.
Подаємо блюдо з будь на ваш смак соусом і свіжими овочами.
Таким же чином можна приготувати курячі купати на мангалі, замінивши на свинину м'ясо курки з додаванням свинячого жиру. Спеції можна варіювати за своїм смаком.