Маринад для м'яса являє собою суміш різних інгредієнтів і спецій для додання їй м'якості, соковитості і аромату в готовому блюді. Для кожного виду м'яса використовують, як правило, однакові основи сумішей, додаючи лише частково інгредієнти, що підкреслюють пікантний смак того або іншого продукту. В основному маринад використовується для страв, які готуються на відкритому вогні, щоб зменшити час приготування.
Одним із самих смачних м'ясних продуктів, приготованих на вогнищі, є реберця, у яких соковите і ніжне міжреберна м'ясо в сукупності з правильним маринадом перетворюється в досить бюджетне і приголомшливо смачне ласощі. Готувати цю страву краще на решітці, але при її відсутності можна скористатися і шампурами, нанизавши на них ребра. Можна також викласти шампура на мангал і поверх них розташувати ребра.
Нижче ми розглянемо рецепти маринадів для свинячих і баранячих реберець для приготування їх на мангалі.
Рецепти маринадів для свинячих реберець на мангалі
Інгредієнти: Розрахунок на один кілограм реберець:
Класичний маринад: томатний соус – 3 ст. ложки; мед рідкий – 15 ст. ложки; соєвий соус – 2/3 ст. ложки; вустерський соус – за бажанням; винний оцет – за бажанням; сіль. Соєво-медовий маринад: соєвий соус – 4 ст. ложок; томатний соус – 25 ст. ложки; мед – 2 ст. ложки; червоний перець – 2/3 ч. ложки; сіль. Винний маринад з часником :
сухе біле вино – 100 мл; часник – 15-2 зубчики; соєвий соус – 25 ст. ложки; кориця – 1/2 ч. ложки; мед – 1 ст. ложка; чорний мелений перець – 1/2 ч. ложки; сіль. Приготування Маринад готують шляхом змішування всіх компонентів. Далі отриманою сумішшю натирають реберця і залишають на кілька годин або в ідеалі на всю ніч.
Смачний маринад для баранячих реберець на мангалі
Інгредієнти: Розрахунок на один кілограм баранячих реберець:
вино напівсухе, червоне – 3/4 склянки цибуля ріпчаста – 250 г; часник – 5 зубчиків; листя базиліка – 7-9 шт.; листя м'яти – 7-9 шт.; листя шавлії – 5 шт.; червоний і чорний мелений перець; сіль. Приготування Розтираємо часник з сіллю, додаємо червоний і чорний перець, сіль, вимиті, висушені і розім'яті злегка листя базиліка, м'яти і шавлії, очищений і нарізаний півкільцями ріпчасту цибулю, заливаємо червоним напівсухим вином і перемішуємо. Заливаємо маринадом приготовані реберця, злегка втираємо його в м'ясо і залишаємо на кілька годин.