Креветки вважаються одним з найбільш смачних морських делікатесів. Вони багаті білком і кальцієм і при цьому досить низькокалорійні. Відварені або смажені очищені тушки креветок вживають як самостійне блюдо, так і додають у різноманітні салати. Також ними фарширують гриби і овочі. А на пікніку, любителі морепродуктів смажать попередньо замариновані креветки на мангалі, уклавши їх на решітку або нанизавши на шампур.
Маринад для креветок на мангалі може бути як простим, приготованим з солі, перцю і, за бажанням, лимонного соку, так і більш вишуканим і пікантним з додаванням різноманітних компонентів, спецій і пряних трав, які надають і без того приголомшливого страви нові відтінки смаку. Час маринування креветок потрібно небагато, так як і готуються і маринуються вони дуже швидко. Можна також приготувати маринад або соус і покрити їм тушки безпосередньо перед запіканням. Вийде не менш смачно.
Як правильно приготувати апетитні креветки на мангалі сьогодні ми детально розповімо в наших рецептах.
Рецепт креветок на мангалі під часниковим соусом
Інгредієнти: великі очищені креветки – 05 кг; рубана зелень – за бажанням; сіль, мелений чорний або білий перець – за смаком; Для соусу:
соєвий соус – 50 мл; лимонний сік – 90 мл; мед – 2 ч. ложки; часник – 4 зубчики; рослинне масло – 90 мл; вершкове масло – 200 г; мелений імбир – за смаком. Приготування Змішуємо соєвий соус, лимонний сік, мед, видавлений через землянку часник, рослинне масло і імбир і збиваємо міксером. Додаємо розм'якшене вершкове масло і гарненько збиваємо до однорідності.
Креветки приправляємо трохи сіллю і перцем, викладаємо на решітку і за допомогою кисті промазуємо приготованим соусом. Запікаємо на мангалі на гарячому вугіллі, приблизно від півтора до трьох хвилин з кожної сторони, в залежності від розміру креветок.
Готові креветки при бажанні посипаємо рубаною зеленню.
Разом з креветками на мангалі можна приготувати шампіньйони, змастивши їх тим же соусом. Результат вас неодмінно порадує.
Шашлик з креветок на мангалі
Інгредієнти: тигрові креветки очищені – 25 шт.; свіжа зелень базиліка – 3 гілочки; свіжа зелень кропу – 3 гілочки; Для соусу:
соєвий соус – 50 мл; гранатовий сік – 100 мл; соус тартар – 50 мл; перець гострий невеликий – 1 стручок; часник – 4 зубчики; кунжутне масло – 40 мл; цукор коричневий – 30 р. Приготування Змішуємо в невеликій каструльці соєвий соус, гранатовий сік, соус тартар, кунжутне масло, коричневий цукор, дрібно нарізаний попередньо очищений гострий перець, часник, видавлений через землянку, і підігріваємо на повільному вогні, постійно помішуючи, до розчинення коричневого цукру. Потім знімаємо з вогню і охолоджуємо.
Заливаємо отриманої пікантною сумішшю креветки і даємо трохи промаринуватися. Можна залишити їх при необхідності у прохолодному місці й на кілька годин.
Шкоди тривале маринування креветок в такому соусі страві не принесе.
Нанизуємо тушки креветок на попередньо намочені у воді дерев'яні шпажки або розкладаємо відразу на решітці і смажимо на мангалі на помірно гарячих вугіллі приблизно за дві-три хвилини з кожного боку. Як тільки колір тушок зміниться на рожевий - шашлик з креветок на мангалі готовий.
Подаємо це вишукане і пікантне блюдо з ноткою екзотики зі свіжої подрібненої зеленню базиліка та кропу.
Приготування креветок на мангалі по кожному з рецептів не займає багато часу і зусиль, а результат просто вражає. Готуємо і насолоджуємося!