Цю рибку можна назвати королевської, і абсолютно справедливо: ніжна м'якоть, невелику кількість кісточок, які до того ж просто видалити, оптимальний вміст омега-3 жирних кислот, фосфору і білка. Скумбрія найчастіше продаються вже в готовому до вживання вигляді: маринованої, солоною або копченої. Однак не завжди це корисний і смачний і зовсім не обов'язково якісний продукт. Щоб отримати дійсно гідний результат, приготуємо скумбрію самостійно.
Цю чудову рибку можна маринувати чи солити, тушкувати, варити, коптити або смажити, але самий корисний варіант приготування – запекти. Скумбрія, запечена на мангалі, це чудове дієтичне блюдо, яке можна подати на обід або вечерю. Далі ми розповімо, як приготувати скумбрію на мангалі, щоб порадувати близьких ніжною, ароматною рибкою.
Обрану рибу слід випатрати і підготувати: акуратно розкриємо гострим ножем черевце від хвоста до голови, видалити нутрощі і темні плівки, відріжемо голову і плавники. Добре промиємо рибу під холодною водою і обсушим серветкою. Підготовлену таким чином тушку можна замаринувати.
Маринад для скумбрії на мангалі
Маринад можна приготувати в різних варіантах. Наведемо кілька рецептів з розрахунку на 1 кг підготовленої риби.
Інгредієнти: лимон – 1 шт.; фенхель – 1 цибулина; перець мелений білий – на кінчику ножа; насіння гірчиці – 1 /3 ч. ложки. Приготування Розтираємо В ступці насіння гірчиці з білим перцем до отримання однорідної порошкоподібної суміші. Фенхель очистимо й наріжемо тонкими пір'ям, натремо трохи цедри з цитрини. Тушки риби натремо сумішшю перцю і гірчиці, перекладемо фенхелем, поллємо видавленим з соком лимона, додамо цедру і залишаємо маринуватися години на 3.
Маринад для скумбрії на мангалі на основі вина
Інгредієнти: біле сухе вино – 1 склянка; паприка – 1/2 ч. ложки; шафран – 1 щіпка; сушені трави (естрагон, шавлія, базилік, кріп) – 1 /2 ст. ложки. Приготування Змішаємо спеції в ступці, добре розітремо їх, щоб отримати однорідну суміш, потроху додамо вино, щоб отримати пасту. Змастимо цією пастою рибу, укладемо в ємність з кришкою, ставимо на півгодини в прохолодному місці, потім увіллємо залишилося вино і маринуємо ще години 2.
Підготовлена таким чином скумбрія запікається на мангалі швидко і виходить ніжною і соковитою. Готувати рибку на вугіллі можна різними способами: на решітці, на шпажках, в фользі або в листі.
Скумбрія у фользі на мангалі
У цього рецепту є чимало переваг: риба не пригорає, залишається максимально соковитою і м'якою, можна запакувати її заздалегідь, залишити в холодильнику на ніч, а потім приготувати на дачі або в лісі.
Інгредієнти: скумбрія – 3-4 шт.; лимон – 1 шт.; сіль – за смаком; перець мелений (суміш білого, чорного, духмяного) – 1/4 ч. ложки. Приготування Підготовлену рибу промиємо і обсушим, посолити, присыплем меленим перцем. Лимон обдадим окропом і наріжемо тонкими скибочками. Вкладемо часточки лимона черевця, розподілимо по тушкам, запакуємо кожну рибку в 2 шари фольги. Укладемо згортки на решітку і будемо запікати близько 40 хвилин.
Шашлик зі скумбрії на мангалі
Рибний шашлик готується просто: він не вимагає тривалого маринування і постійного нагляду:
обдування, збризкування і переміщення над вугіллям.
Інгредієнти: скумбрія – 1 кг; сіль – за смаком; маринад – за смаком. Приготування Рибу выпотрошим, промиємо, наріжемо поперек тушки на скибочки товщиною 3-4 см, замаринуем будь-яким способом на 2 години. Нанизимо шматочки риби на шампури і будемо готувати на мангалі над вугіллям близько півгодини.