Вернуться назад Распечатать

Як приготувати рибу на мангалі?

Як приготувати рибу на мангалі?
Поєднуючи приємне з корисним, багато вибираються влітку на природу в ліс або на дачу. Тут і постає зазвичай питання, як приготувати рибу на мангалі , щоб вийшло смачно і просто. Відповідь очевидна: потрібна правильна риба, смачний маринад, трохи вміння і любов до тих, кого ми збираємося частувати смачною їжею.
Розповімо, яку приготувати рибу на мангалі. Любителі риби, зрозуміло, скажуть: будь-яку, головне, щоб її було багато. Однак дрібну кістляву рибку все ж краще відправити в вуха , а вишукані, делікатесні види риб зазвичай солять або маринують. Так що на мангалі краще всього готувати таких річкових мешканців як товстолоб, білий амур, форель. Сом дуже жирний, а ось щука вийде сухою. Морську рибу сміливо беремо будь-яку, охолоджену або морожену, можна купити вже оброблену – філе або стейки.
Маринад для різних видів риби на мангалі буде різним.

Маринад для річкової риби


Розрахунок на 1 кг риби
Інгредієнти:

  • біле сухе столове вино – 1 склянка;

  • лавровий лист – 2 шт.;

  • коріандр – 1 щіпка;

  • петрушка – 1 пучок;

  • запашний перець – 5-6 горошин;

  • часник (за бажанням) – 2 часточки.


  • Приготування
    Часник пропускаємо через прес, перець і коріандр розтираємо в ступці, лавровий лист дрібно ламаємо. Все змішуємо, натираємо сумішшю рибу, кладемо в ємність, перестилаючи гілочками петрушки, заливаємо вином.

    Маринад для морської риби


    Інгредієнти:

  • сік лимона – 1/2 склянки;

  • сік апельсина або граната – 1/3 склянки;

  • перець білий мелений – 2 щіпки;

  • орегано – 1 /2 ч. ложки;

  • гвоздика – 4 суцвіття;

  • зелень (базилік, кінза, петрушка) – 1 пучок.


  • Приготування
    Гвоздику і перець розтираємо в порошок, змішуємо з орегано і натираємо цією сумішшю рибу. Укладаємо в посуд, пересипаючи подрібненою зеленню, заливаємо соком.
    Маринуємо рибу не довше 2 годин, потім готуємо.

    Риба у фользі на мангалі


    Інгредієнти:

  • риба (наприклад, товстолоб) – 1 кг;

  • вино біле сухе – 1 склянка;

  • мелений перець запашний, білий і червоний – по щіпці;

  • сіль – за смаком;
  • Як приготувати рибу на мангалі?

  • лимон – 1 шт.;

  • петрушка – 1 пучок.


  • Приготування
    Тушку товстолоба чистимо від луски, потрошимо, ріжемо на стейки, добре промиваємо, обсушуємо серветкою. Щільно укладаємо стейки в емальований посуд, пересипаючи сіллю і сумішшю перцю, перекладаємо зеленню, заливаємо вином. Через 2 години акуратно виймаємо рибу з маринаду, запаковуємо в 2 шари фольги і укладаємо згортки на решітку мангалу. Через 40 хвилин розгортаємо фольгу, поливаємо рибу соком лимона і насолоджуємося.