Пироги та пиріжки – це не завжди довго і складно, можна, наприклад, спекти простий пиріг з капустою в духовці або мультиварці.
Швидкий капустяний пиріг
Інгредієнти: капуста – 1/2 середнього вилка; олія (оливкова, соняшникова або вершкове) – 3 ст. ложки; чорний перець – на кінчику ножа; кріп – 4 гілочки; кефір – 1 склянка; сода (погашена соком лимона) – 1 /3 ч. ложки; борошно – 1 склянка з гіркою; яйце куряче – 2 шт.; сіль – 2 щіпки. Приготування Капусту наріжте тонкими довгими шматочками і тушкуйте на олії хвилини 4 поки вона не перестане похрустывать, стане м'якою. Додайте чорний перець і дрібно нарізаний кріп, перемішайте. Поки начинка остигає, замісити тісто.
Просійте борошно. Яйця збийте з сіллю, додайте соду (замість гашеного соди можна використовувати розпушувач), влити кефір. Поступово вводите борошно і ретельно, щоб не утворилися грудки, збивайте. Густота тіста визначається так: якщо на поверхні можна щось намалювати, борошна достатньо.
Змастіть форму, вилити половину тіста, викладіть начинку і поверх капусти розподіліть тісто. Пекти пиріг потрібно на середньому вогні трохи менше години – поки поверхня не підрум'яниться, а шпажка не буде сухий. Як бачите, рецепт пирога з капустою в духовці досить простий, його приготування не вимагає спеціальних навичок. Коли пиріг охолоне, сервірують з кефіром або сметаною.
Можна спекти більш традиційний, не заливний пиріг. Взагалі, тісто для пирогів з капустою, спечених у духовці, може бути різним: прісним, дріжджовим, листковим, навіть здобним (звичайно, без цукру).
Ситний пиріг з капустою з готового дріжджового тіста
Щоб випічка вийшла ситної, спечіть пиріг з капустою і фаршем в духовці – капуста чудово поєднується з м'ясом.
Інгредієнти: фарш свинячий (середньої жирності) крупного помелу – 700 г; капуста – 1 кг; цибуля ріпчаста – 2 шт.; олія (соняшникова чи оливкова) – 3 ст. ложки; дріжджове тісто – 1 кг; мелений чорний перець – на кінчику ножа; яйце куряче – 1 шт.; сіль – за смаком; сухі спеції – за смаком. Приготування Спершу займіться начинкою, а тісто тим часом викладіть в миску, накрийте і поставте поруч з прогріваються духовкою. Очистіть і дрібно наріжте цибулю кубиками, капусту наріжте тонкими смужками. У розігрітому маслі
пасеруйте цибулю до прозорості, потім додати фарш і тушкуйте, помішуючи, поки він не потемніє. Додайте капусту, накрийте кришкою і залиште на повільному вогні хвилин на 15. Не забувайте періодично помішувати. Посоліть, поперчіть, додайте спеції.
Змастіть деко, з тіста розкачати два коржі, один викладіть на деко. Розподіліть остигнула начинку рівномірно, накрийте другим коржем, добре защепіть краю і залиште пиріг підходити на півгодини. Змастіть поверхню збитим яйцем і печіть приблизно годину з чвертю на середньому вогні. Рум'яна кірочка повідомить, що пиріг готовий.