Смузі - це різновид коктейлів, які бувають багатьох видів: фруктові, ягідні, молочні. Це прекрасний спосіб запастися вітамінами і мікроелементами, підняти імунітет самим простим, недорогим, а головне, природним способом.
Все більш популярними, особливо у тих, хто худне або веде активний спосіб життя, стають овочеві смузі – несолодкі напої, в яких концентрована максимальна користь.
Загальних принципів приготування смузі немає – іноді для напоїв використовують молоко і молочні продукти, інколи готують їх на основі соку або чаю, мінеральної води. Фрукти і овочі іноді пюрируют, а іноді змішують з неизмельченными. Готують смузі як зі свіжих фруктів, овочів і ягід, так і з заготовлених про запас – заморожених або висушених. В якості додаткових інгредієнтів можуть виступати горіхи, мед, спеції та приправи, головне – поєднання інгредієнтів. Є не один десяток рецептів, як приготувати смузі в домашніх умовах, керуючись своїм смаком і фантазією, ви можете придумати нові варіанти. Не бійтеся експериментувати.
Чим цікавий цей напій і що відрізняє його від інших фруктово-овочевих коктейлів – так це його структура. Оскільки основні компоненти смузі перетворюють в пюре, а не віджимають сік, структура напою виходить досить щільною, густий, а так як не всі фрукти і овочі можна подрібнити однаково, то напій виходить неоднорідним. Втім, саме в цьому принадність смузі.
Розповімо, як приготувати смузі в домашніх умовах. Для цього знадобиться блендер, чоппер або інший девайс, який допоможе перетворити компоненти в пюре. Якщо ягоди і фрукти м'які, можна скористатися товкачиком, або протерти інгредієнти через сито. Для початку пропонуємо кілька найбільш популярних варіантів.
Ягідний річний смузі Інгредієнти: вишня – 2 жмені; суниця (можна використовувати полуницю) – 1/2 склянки; малина – жменя; мед травневий – 1 ст. ложка; молоко незбиране пастеризоване – 1 стакан. Приготування Переберемо ягоди, добре промиємо їх у холодній воді, вишеньки відділимо від черешків, полуницю і малину – якщо необхідно – від листочків. Дамо ягодам добре стекти, для цього помістимо їх на чисту серветку. Далі висипаємо вишню в блендер і пюрируем, а суницю і малину перетираємо через сито, щоб коктейль не потрапили насіння. Змішуємо отримані ягідні маси, додаємо мед, вливаємо молоко і збиваємо. Можна пити відразу, а можна охолодити.
Щоб збільшити калорійність напою, наприклад, для ситного сніданку, але не нашкодити фігурі, додамо вівсяні пластівці. Отримаємо два в одному: і злаки, фрукти. До речі, замість вівсянки можна використовувати пророщену пшеницю, інші зернові.
Смузі з вівсянкою
Інгредієнти: пластівці «Геркулес» – 4 ст. ложки; питний йогурт несолодкий, можна домашній – 1 склянка; ягоди (по сезону) – 1 склянка; мед квітковий – 1 ст. ложка. Приготування Пластівці з допомогою кавомолки перетворюємо в борошно, ягоди протираємо з допомогою сита або перетворюємо на пюре. Змішуємо всі компоненти, збиваємо і відразу п'ємо. Цей прекрасно збалансований вітамінний сніданок забезпечить вам море енергії і гарний настрій на весь день.
Фруктовий смузі можна приготувати і з одного компонента. Наприклад, поживний і дуже смачний банановий смузі.
Банановий смузі Інгредієнти: йогурт несолодкий живий – 200 мл; стиглий банан – 1 шт. Приготування Просто збиваємо очищений банан з йогуртом і насолоджуємося. Замість йогурту можна використовувати молоко, кефір.
Ударну дозу вітаміну З забезпечить організму смузі з ківі, що особливо актуально в сезон авітамінозів і застуд.
Смузі з ківі
Інгредієнти: ківі м'який, спілий – 2 шт.; молоко – 1 стакан; мед – 1 ч. ложка. Приготування Чистимо ківі, перетворюємо у пюре, заливаємо молоком, додаємо мед, збиваємо. Прикрашаємо кружечком ківі.