Смачніше всього баклажани смажені і запечені, але важливо враховувати деякі тонкощі при приготуванні страв з них. Після нарізки скибочки обов'язково потрібно покласти в холодну воду, злегка підсолити, щоб страва не горчило. Відомо велика кількість різних варіантів страв, де баклажани поєднуються з помідорами і сиром.
Салат з баклажанами, помідорами і сиром
Інгредієнти: козій або овечий сир – 70 г; баклажани невеликі – 2 шт.; олія Extra Virgin оливкова – 6 ст. ложок; помідори великі – 3 шт.; болгарський червоний перець – 3 шт.; зелень (петрушка, базилік, кінза) – за смаком; часник – 2 зубчики. Приготування Ретельно миємо всі овочі і зелень, в духовій шафі запікаємо перець до готовності. Коли він охолоне, знімаємо шкірку, насіння викидаємо і шаткуємо короткими смужками. Баклажани ріжемо соломкою, вимочуємо і обсмажуємо на половині оливкової олії до приємного коричневого відтінку. Помідори ріжемо невеликими кубиками. В олію, додаємо продавлений часник, даємо настоятися. У салатницю викладаємо остиглі перець і баклажани, додаємо помідори і дрібно нарізану зелень, розкришений сир. Якщо сиру ні, не страшно – все одно смачно буде. Заправляємо олією, перемішуємо, подаємо відразу.
Баклажани, фаршировані помідорами і сиром
Інгредієнти: помідори сорти мікадо – 4 шт.; баклажани білі – 4 шт.; сир твердих сортів – 100 г; часник – 2 зубчики; петрушка – 5-6 гілочок; рослинна олія – 4 ст. ложки; сіль – за смаком. Приготування Плоди акуратно разрежем на половинки, ложечкою виймемо серцевину, залишаючи човники, товщина стінок яких не більше 1 див. Серцевину дрібно нарубим, потомим на середньому вогні 3 ложках олії 2 хвилини.
Помідори нарубим дрібно, змішаємо з м'якоттю баклажанів, тиском часником, половиною тертого сиру, злегка присолим. Заповнимо сумішшю наші човники.
Деко застелем фольгою, змастимо її маслом і акуратно розподілимо баклажани на невеликій відстані один від одного. Готуємо човники близько 40 хвилин, духовку встановлюємо на 180 градусів, потім розподіляємо залишився сир за лодочкам і даємо подпечься ще хвилин 10. Прикрашаємо гілочками петрушки.
Закуска: баклажани з помідорами, сиром і часником
Інгредієнти: сир голландський – 150 г; рівні невеликі баклажани – 4 шт.; помідори середнього розміру – 6-8 шт.; часник – 3-4 зубчики; рослинне масло – 50-70 мл; майонез – 1/2 маленької упаковки; зелень – за смаком. Приготування Баклажани ріжемо впоперек круглими скибочками, замочуємо на 20 хвилин, потім обсушуємо серветкою і обсмажуємо на середньому вогні в прогрітому маслі з кожного боку по парі хвилин до готовності. Поки скибочки мокнуть, підготуємо інше. Майонез перемішати з часником, протертим в ступці з дрібкою солі, сир натремо на дрібній тертці, помідори помиємо, обсушим і наріжемо кружальцями. Збираємо закуску швидко. На гарячий скибочку баклажана насипати тертий сир, притискаємо помідорним кружечком, викладаємо на блюдо. Зверху майонезом і прикрашаємо зеленню.