Борщ – смачне і ситне перша страва родом з України. Дуже часто його готують на м'ясному бульйоні, але в пісному варіанті ця перша страва буде дуже смачним. Зараз ми вам розповімо, як приготувати вегетаріанський борщ.
Борщ вегетаріанський з квасолею - рецепт
Інгредієнти: квасоля в томаті – 430 г; овочевий бульйон – 15 л; буряк варена – 400 г; картопля – 300 г; цибуля – 100 г; морква – 140 г; часник – 4 зубчики; кріп – 40 г; томатна паста – 2 ст. ложки; цукор – 1 ст. ложка; лимонний сік – 20 мл; лавровий лист – 1 шт.; олія рослинна; чорний перець мелений, сіль. Приготування Буряк чистимо, приблизно 3/4 тремо на крупній тертці, скроплюємо соком лимона і відставляємо в сторону, а решту буряк поки залишаємо цілою. Картоплю ріжемо довільними шматочками, моркву – соломкою, а цибулю – півкільцями. Масло розігріваємо і обсмажуємо в ньому цибулю з морквою до м'якості, приблизно 10 хвилин. Томатну пасту розвести в 30 мл води, вливаємо суміш до овочів і тушкуємо близько 5 хвилин. Бульйон з лавровим листом доводимо до кипіння і кидаємо в нього картоплю і варимо хвилин 10. Часник з сіллю, цукром і кропом перетираємо в блендері. У бульйон опускаємо підготовлену терту буряк, пересмажені овочі, квасоля в томаті і додаємо чорний мелений перець за смаком. Готуємо все разом ще хвилин 7. Після цього додаємо часникову заправку, вимикаємо вогонь і даємо настоятися хвилин 15. Залишилася буряк нарізаємо длинненькой соломкою. Вегетаріанський борщ з квасолею подаємо гарячим, прикрасивши бурякової соломкою.
Вегетаріанський борщ з чорносливом
Інгредієнти: капуста білокачанна – 350 г; картопля – 300 г; буряк – 180 г; цибуля – 200 г; томатна паста – 1 ст. ложка; чорнослив без кісточок – 5 шт.; яблучний оцет – 1 ст. ложка; часник – 3 зубчики; аджика – 1 ч. ложка; сіль, перець – за смаком; лавровий лист – 1-2 шт.; олія рослинна. Приготування Тоненько шаткуємо білокачанну капусту. Кубиками ріжемо картоплю. Підготовлені овочі опускаємо в киплячу воду. Після закипання варимо близько 20 хвилин. Цибулю дрібненько кришимо, морква пропускаємо через крупну тертку. Обсмажуємо До прозорості цибулю на рослинній олії, додаємо моркву і на повільному вогні смажимо ще 5 хвилин. Після цього додаємо терту буряк і перемішуємо овочі. Додаємо томатну пасту, яблучний оцет і тушкуємо ще хвилин 7. Саме завдяки додаванню оцту борщ збереже гарний колір. Обсмажені овочі додаємо в каструлю, додаємо порізаний соломкою чорнослив, сіль, перець, зелень і варимо ще хвилин 20. Часник пропускаємо через прес, з'єднуємо з аджикою і хвилин за 5 до закінчення варіння отриману суміш кладемо в борщ. Додаємо лавровий листочок, проварюємо залишилися 5 хвилин, потім вимикаємо вогонь, а смачного вегетаріанського борщу з чорносливом даємо настоятися.
Смачний вегетаріанський борщ в мультиварці - рецепт
Інгредієнти: вода – 2 л; буряк – 400 г; капуста – 400 г; картопля – 250 г; морква – 170 г; цибуля – 100 г; помідори – 300 г; часник – 3 зубчики; лимонний сік – 10 мл; перець чорний горошком – 3 шт.; гвоздика – 2 шт.; лавровий лист – 1 шт.; сіль – 1 ч. ложка. Приготування Цибулька дрібненько ріжемо, моркву тремо на тертці. Мультиварку включаємо, вибираємо режим «Випічка», вливаємо олію
маслечко і приблизно через хвилинку викладаємо подрібнені овочі. Буряк нарізаємо довгастими шматочками, половину кладемо в каструлю до овочів, а половину відкладаємо в сторону і поливаємо соком лимона. Тепер мультиварку переводимо в інший режим «Гасіння» і вибираємо час – 40 хвилин. Поки овочі тушатся, картоплю ріжемо кубиками, капусту тонко шаткуємо. По закінченню 40 хвилин закладаємо капусту з картоплею в мультиварку. Вливаємо 2 літри води, додаємо сіль, спеції і виставляємо режим «Молочна каша». Помідори і часник дрібно ріжемо. Хвилин через 20 від початку даної програми мультиварку відкриваємо, закладаємо підготовлені помідори, буряк і часник. Знову закриваємо кришку і в режимі «Підігрів» даємо вегетаріанського борщу в мультиварці настоятися хвилин 20.