Солянка збірна м'ясна – це справжнє класичне блюдо російської кухні. Якщо на Україні завжди готували борщ, то на Русі завжди високо цінувалася добре зварена солянка. Звичайно, в наші дні рецепт цього супу трохи видозмінився, але ми розповімо, як правильно приготувати збірну солянку.
Рецепт класичної збірної солянки
Інгредієнти: яловича голяшка на кістки – 600 г; масло рослинне – 20 мл; морква – 1 шт.; томатне пюре – 200 мл; сирокопчена ковбаса – 50 г; маслини без кісточок – 50 г; свіжа петрушка – 20 г; цибулина – 3 шт.; стебловий селера – 50 г; огірок солоний – 300 р; шинка – 200 г; варена ковбаса – 200 г; лимон – 1 шт. Приготування Як приготувати збірну солянку? Отже, яловичу голяшку, заливаємо холодною фільтрованою водою і ставимо на сильний вогонь. Бульйон доводимо до закипання знімаємо шумівкою пінку, зменшуємо полум'я і варимо, накривши кришкою. Через півгодини додаємо очищені овочі – моркву, цибулину, селеру і лавровий листок. Готуємо ще 30 хвилин, а потім овочі викидаємо, а м'ясо виймаємо, знімаємо з кістки і нарізаємо кубиками. Повертаємо назад в бульйон. Залишилися цибулини подрібнюємо і пасеруємо на рослинній маслечко до прозорості. Огірки шаткуємо кубиками невеликих розмірів і додаємо до лучка. Тушкуємо все приблизно 15 хвилин, а потім кладемо томатну пасту і тушкуємо ще 10 хвилин на слабенькому вогні. Отриману засмажку викладаємо в бульйон і продовжуємо варити на повільному вогні. Залишилися м'ясні делікатеси чистимо, розрізаємо невеликими скибочками і теж кидаємо в суп. У самому кінці додаємо маслини без кісточок, підсолюємо, перемішуємо і варимо ще хвилин 15. Після цього знімаємо з вогню, даємо супчику настоятися під кришкою і подаємо, прикрасивши скибочкою лимона і притрусивши свіжою зеленню.
Солянка збірна м'ясна домашня
Інгредієнти: яловичина на кістці – 700 г; м'ясні делікатеси різного виду – 1 кг; морква – 1 шт.; цибулина – 2 шт.; солоні огірки – 200 г; паста томатна – 5 ст. ложок; каперси – 3 ст. ложки; лавровий листочок – 4 шт.; мелений перець – за смаком; олія рослинна; маслини без кісточок; оливки для прикраси; розсіл огірковий – 2 ст.; свіжа зелень; лимон – 1 шт. Приготування Для приготування збірної м'ясної солянки спочатку необхідно зварити бульйон. Для цього яловичину промиваємо, кладемо в каструлю і заливаємо необхідною кількістю фільтрованої води. Накриваємо посуд кришкою, ставимо на середній вогонь і варимо 15 години, знімаючи пінку, щоб бульйон вийшов прозорим. Коли м'ясо буде приготовано, дістаємо його акуратно, остуджуємо, знімаємо з кістки і нарізаємо невеликими шматочками.
Тепер чистимо і готуємо всі овочі для солянки: цибулини дрібно рубаємо, солоні огірки нарізаємо соломкою, а моркву натираємо на тертці. На сковороду наливаємо трохи олії, розігріваємо його, висипаємо цибулю і пасеруємо його. Потім додаємо моркву, огірок і тушкуємо на невеликому вогні 5 – 7 хвилин.
Можете підлити трохи води, щоб овочі вийшли м'якими і соковитими. М'ясні делікатеси шаткуємо соломкою і викладаємо їх разом з відвареної яловичиною в киплячий бульйон. Проварюємо рівно 5 хвилин, а потім додаємо каперси і потушенные овочі. Після цього вливаємо кілька склянок огіркового розсолу і тушкуємо під кришкою ще 5 хвилин.
В кінці приготування додаємо в солянку посічену свіжу зелень, спеції за смаком і сіль. Даємо супчику настоятися хвилин 20 а потім виймаємо лаврові листочки, щоб вони не перебили смак і аромат солянки. Розливаємо страву по тарілках і кожну прикрашаємо лимонної часточкою і кількома цілими оливками.