Спекотним літнім днем гарячих перших страв зовсім не хочеться. А вже стояти біля плити і готувати їх – і поготів! А ось окрошка в такому випадку – це те, що треба. Холодний суп з овочів з м'ясом або ковбасою на кефірі, квасі, сироватці – це те, що вгамує і голод, і спрагу. Читайте нижче, як приготувати класичну окрошку з ковбасою.
Окрошка на кефірі з ковбасою
Інгредієнти: знежирений кефір – 25 л; варена ковбаса – 170 г; сметана – 120 г; зварені круто яйця – 2-3 шт.; огірки – 300 г; картопля відварена в мундирі» – 500 г; кріп – 40 г; зелена цибуля – 30 р; сіль. Приготування Варену ковбасу, очищені яйця, свіжі огірки і картоплю нарізаємо дрібненькими кубиками. Дрібно кришимо кріп і зелений лук. Змішуємо всі підготовлені продукти, підсолюємо за смаком. Потім додаємо охолоджену сметану, перемішуємо і заливаємо все це охолодженим кефіром. Якщо не виявилося під рукою знежиреного кефіру, можна взяти і жирний, але тоді його треба ще розбавити холодною кип'яченою водою. Все, окрошка з ковбасою на кефірі готова. Її відразу ж можна ставити на стіл.
Класична окрошка з ковбасою
Інгредієнти: нефільтрований неосвітлений квас – 1 літр; варена ковбаса – 300 р; огірки свіжі – 250 г; яйця курячі – 3 шт.; картопля – 4 шт.; сметана – 200 г; свіжа зелень; сіль. Приготування Огірки, ковбасу ріжемо дрібненькими кубиками. Свіжу зелень (можна узяти петрушку, кріп, цибуля зелена) дрібно рубаємо. Яйця варимо «круто», картопля «в мундирі». Після цього яйця і картоплю чистимо і також нарізаємо кубиками. Змішуємо підготовлені продукти, додаємо сметану, квас і солимо за смаком.
Окрошка з ковбасою і майонезом
Інгредієнти: ковбаса – 340 г; картопля – 3-4 шт.; яйця курячі – 4 шт.; огірки – 3 шт.; зелена цибуля – 1 пучок; кріп – 05 пучка; майонез – 200 г; лимонний сік. Приготування Картоплю в шкірці доводимо до готовності – можна відварити його цілком, а можна просто запекти його в мікрохвильовці. Яйця варимо круто. Картоплю і яйця чистимо, а потім ріжемо дрібненькими кубиками. Точно так само подрібнюємо і огірки з ковбасою. Зелень дрібненько кришимо. Поміщаємо всі підготовлені продукти в каструлю і перемішуємо. Додаємо майонез, перемішуємо і вливаємо воду. Її кількість регулюємо самостійно, виходячи з того, наскільки густу окрошку хочемо отримати. І в самому кінці додаємо свіжовичавлений лимонний сік за смаком. Якщо потрібно, то досолює за смаком.
Окрошка з ковбасою на сироватці – рецепт
Інгредієнти: варена ковбаса – 270 г; сироватка – 2 л; огірки – 350 г; яйця – 4 шт.; зелена цибуля – 1 пучок; кріп – 1 пучок; петрушка – 1 пучок; сметана 20% жирності – 450 г; лимонний сік -1 ст. ложка. Приготування Подрібнюємо огірки, ковбасу і зварені круто яйця. Вимиту зелень кропу, петрушки і цибулі дрібно рубаємо. Додаємо сметану, сіль за смаком, лимонний сік, вливаємо сироватку і добре перемішуємо. Даємо настоятися готової окрошці в холодильнику, а потім в охолодженому вигляді подаємо до столу.
Окрошка з копченою ковбасою
Інгредієнти: копчена ковбаса – 320 г; картопля – 400 г; курячі яйця – 3-4 шт.; ріпчаста цибуля – 100 г; петрушка – 40 г; кріп – 40 г; зелена цибуля – 1 пучок; свіжі огірки – 450 г; сметана – 440 г; слабо газована вода – 25 л; сіль, лимонна кислота. Приготування Відварені до готовності картоплю і яйця спочатку очищаємо, а потім вже нарізаємо кубиками. Точно так само кришимо ковбасу і огірки. Зелень дрібно шаткуємо. Змішуємо інгредієнти, додаємо сметану, вливаємо слабо газовану воду, сіль, лимону кислоту за смаком і перемішуємо. Охолоджуємо окрошку і подаємо до столу.