За свою довгу історію, вуха встигла побувати і царським стравою, яку могли дозволити собі лише багатії, і стравою для людей середнього достатку, і головним ласощами більшості рибалок. Так чи інакше, рецепт, про яких ми поговоримо далі, важко назвати традиційним – сьомга практично не використовується в приготуванні класичної юшки. В сучасності, коли червона риба стала більш досяжною, дозволити собі зварити юшку на її основі можуть багато. Ми зупинимося на самому бюджетному варіанті – вусі з голови сьомги.
Рецепт юшки з голови сьомги
Для нижченаведеного рецепту ви можете використовувати як одну голову, так і голову в суміші з філе. В останньому випадку, крім наваристого рибного бульйону, в результаті ви отримаєте суп з великим вмістом рибної м'якоті.
Інгредієнти: картопля - 180 г; голова сьомги; вода - 2 л; білий цибуля - 60 г; лавровий лист - 2 шт.; морква - 900 г; суміш зелені (пір'я цибулі, петрушка, кріп). Приготування Голову сьомги споліскуємо і витягаємо з неї зябра і очі, якщо не зробити останнього, то вони зроблять бульйон гірким і абсолютно неїстівним. Заливаємо очищену голову холодною водою, кладемо листя лавра, цибулю і половину моркви. Зрізаємо грубі стебла з трав, перев'язуємо їх ниткою і отриманий «букетик» також кладемо на дно каструлі. Ставимо ємність на середній вогонь, а після закипання рідини жар зменшуємо. Варимо бульйон, періодично знімаючи з поверхні рідини пінку, близько 40-60 хвилин. Бульйон проціджуємо, додаємо в його кубики картоплі, залишки моркви і знову ставимо каструлю на вогонь. Варимо суп до готовності картоплі, а тим часом знімаємо з риб'ячої голови всю м'якоть і додаємо її в юшку в самому кінці, разом зі щедрою порцією подрібнених свіжих трав.
Смачна юшка з голови сьомги
Інгредієнти: сьомга (голова або голова+хвіст) - 15 кг; оливкова олія - 60 мл; листя лавра - 2 шт.; чорний перець (горошок) - 10 шт.; морква - 360 г; корінь селери; білий цибулю - 160 г; картопля - 120 г; біле сухе вино - 370 мл; лимонний сік - 15 мл; зелень. Приготування Очистивши голови від зябер і очей, заливаємо їх холодною водою в глибокій каструлі так, щоб покрити. Ставимо каструлю на вогонь, додаємо горошини перцю і варимо рибу годину після закипання рідини.
Поки бульйон вариться, не економлячи налийте в сотейник масла і спасеруйте на ньому невеликі шматочки селери, моркви і цибулі з листям лавра.
Після закінчення часу варіння, бульйон проціджуємо, а рибу розбираємо, відокремлюючи кістки від м'якоті. У проціджений бульйон вливаємо вино, кладемо овочеву зажарку і кубики картоплі, чекаємо, коли овочі розм'якшаться, а в самому фіналі доповнюємо суп рибою і великою кількістю подрібненої зелені. Перед подачею суп вливаємо лимонний сік.
Смачна юшка з голови сьомги з креветками
Незважаючи на те, що ми збиралися обмежитися лише бюджетними рецептами юшки, розбавити попередню пару можна стравою з креветками в складі. Один вид порції такого розкішного супу не здатний буде залишити байдужим ні одного їдця.
Інгредієнти: вода - 25 л; картопля - 190 г; морква - 90 г; рибне філе - 360 г; креветки - 250 г; рибна голова; білий цибулю - 70 г; селера (стебла) - 2 шт.; листя лавра - 2 шт. Приготування Очищені голови заливаємо водою в каструлі і залишаємо варитися на годину на середньому вогні. Тим часом готуємо зажарку на основі моркви, цибулі і стебел селери з лавровими листами. Готовий бульйон проціджують, кладуть в нього овочі (зажарку і кубики картоплі) і варимо 20-25 хвилин, щоб рідина наповнилася їх ароматом, а картопля стала м'якою. У фіналі додаємо в суп шматочки риби, очищені креветки і варимо юшку з голови сьомги 6-8 хвилин.