Традиційний російський суп у своїй звичній варіації готується з кислої капусти, але рецепти далі ми вирішили присвятити порад, які стануть в нагоді в тому випадку, коли в безпосередній доступності є тільки свіжі качани. Сьогодні ми розповімо вам, як приготувати щі з свіжої капусти.
Смачні щі з свіжої капусти з куркою
Інгредієнти: курячий бульйон або вода - 2 л; сушені білі гриби - 1/4-1/3 ст.; відварна курятина - 300 г; картопля (бульби середнього розміру) - 3 шт.; свіжа капуста - 1/4 качана; оцет - 4 ст. ложки; цибулина і моркву середнього розміру. Приготування Після варіння курятини у вас залишається приголомшливий бульйон, який ми і маємо намір використовувати як базу для щів. Кладемо в проціджений бульйон кубики картоплі і нашатковані капустяне листя. Варимо овочі на мінімальному вогні 30 хвилин, а тим часом вимочуємо гриби в гарячій воді. Через півгодини додаємо розм'якшені білі гриби в бульйон.
У сковороді пасеруємо цибулю з морквою. Хвилин через 6-7 додаємо зажарку в щі разом з нарізаною курятиною і оцтом. Останній можете додавати за власним розсудом, в залежності від того, наскільки кислі щі ви віддаєте перевагу. Дайте щам настоятися під кришкою хвилин 10-15 а потім розливайте по тарілках і доповнюйте порції свіжою зеленню і сметаною.
Вегетаріанські щі з свіжої капусти
Інгредієнти: овочевий бульйон - 4 л; молода капуста - 750 г; порей (біла частина) - 1 шт.; морква, ріпчаста цибуля - 1 шт.; бульби картоплі - 2 шт.; часникові зубки - 4 шт.; листя лавра - 3 шт.; вершкове масло - 2 ст. ложки; пажитник, горошини запашного перцю - по 1 ч. ложці. Приготування Якщо є бажання отримати більш ароматні щі, то використовуйте в основі супу бульйон з грибів та овочів, але якщо часу на завчасну варіння бульйону немає, то в якості основи чудово підійде і звичайна чиста вода – під час варіння овочі і лавр віддадуть їй свій аромат.
У киплячий бульйон кладемо кубики картоплі і лавр. Варимо суп до тієї пори, поки бульби не розм'якшаться. Тим часом на розтопленому маслі пасеруємо цибулю і порей з морквою і часником. Коли зажарка дійде до напівготовності, присмачую її запашним перцем і гуньбою, а потім перекладаємо в вируючий бульйон. Так як в рамках даного рецепту ми використовуємо молоду капусту, варити її тривалий час не потрібно, буквально 10 хвилин цілком вистачить для того, щоб листя стали м'якими, а це, в свою чергу, означає, що готові щі.
М'ясні щі з свіжої та квашеної капусти – рецепт
Інгредієнти: яловичина на кістці - 600 г; вода - 4 л; томатна паста - 90 г; вершкове масло - 6 ст. ложок; свіжа молода капуста - 2/3 качана; квашена капуста - 2 1/2 ст.; морква - 2-4 шт.; ріпчаста цибуля - 2-4 шт.; картопля - 3 шт.; сушені білі гриби - 10 шт. Приготування Промите м'ясо кладемо на дно жаровні або каструлі і заливаємо водою. За бажанням, разом з м'ясом, у каструлю покладіть 6-8 горошин перцю і пару-трійку листів лавра. Ставимо каструлю або жаровню на вогонь і приступаємо до варінні бульйону, яка триватиме до півтора годин. Цього
часу вистачить на те, щоб запарити гриби окропом. До речі, не забувайте періодично очищати бульйон від шуму на поверхні, інакше він вийде каламутним.
Коли бульйон буде готовий, його треба пропустити через марлевий відріз або сито з дрібними отворами, і повернути на плиту разом з кубиками картоплі. Поки нарізані бульби варяться, спасеруйте цибулю з морквою, додайте до зажарки томатну пасту і нарізані білі гриби, а решту після вимочування грибів рідина влийте в бульйон. Переміщаємо зажарку в суп, разом з двома видами капусти. Варимо щі з свіжої та квашеної капусти з томатною пастою ще 20 хвилин, потім подаємо зі сметаною.